Maquette Hezelpoort 1927 – KGC Nijmegen

KGC-hezelpoort-1927
Hezelpoort in 1927 – maquette van Loek Bronkhorst

Nijmegen, 9 februari 2010

Maquette Hezelpoort 1927 op Karel de Grote College

“De Hezelpoort 1927”, het laatste modelbouwproject van de hand van ir. Loek Bronkhorst, is te bezichtigen op het Karel de Grote College.
zondag 28 februari (van 12.00 tot 19.00 uur)
maandag 1 maart (van 11.00 tot 17.00 uur)

 
Modelbouwliefhebbers zullen aan deze modelbaan hun hart kunnen ophalen. Wie weinig met treintjes heeft, maar wel met Nijmegen, zal juist genieten van een prachtig panorama op de stad, zoals het vroeger, in de jaren ‘20 van de vorige eeuw geweest moet zijn.

Al eerder werd Nijmegen een herinnering aan vervlogen tijden bezorgd door Loek Bronkhorst. In 1996 voltooide hij de maquette van het prachtige vooroorlogse station van Nijmegen (1930); in 2005 de Groenestraatkerk (1910) en in 2000 restaureerde hij het Quackmonument (1926).

In de modelspoorwereld is Loek geen onbekende met zijn prijswinnende modelspoorbanen. In het dagelijks leven is hij docent natuurkunde aan het Karel de Grote College; vandaar dat deze school hem graag de ruimte biedt voor een try-out van zijn nieuwste modelbaan. Twee weken later volgt op ‘Rail 2010’ te Houten de echte première. U bent van harte uitgenodigd te komen kijken naar “De Hezelpoort” in de hal van het aulagebouw van het Karel de Grote College aan de Wilhelminasingel 13 te Nijmegen.

Een centrale plaats in het diorama heeft het zo exact mogelijk nagebouwde treinviaduct uit 1878. Ook de omgeving van het viaduct is binnen een straal van pakweg 60 meter in model weergegeven, zoals het er in 1927 uitgezien moet hebben. De schaalgrootte is HO ofwel 1:87. De toeschouwer van het diorama heeft vanuit het westen, dus vanaf de Voorstadslaan, zicht op de spoordijk en kijkt richting de binnenstad. Daarachter zijn de huizen van de Nieuwe Marktstraat te zien en is het begin van de Lange Hezelstraat te herkennen. Het hoekpand tegenover de huidige roltrap was gemakkelijk na te bouwen. Het staat er vandaag de dag nog precies hetzelfde bij. Maar de verdwenen woningen en stallen moesten aan de hand van oude foto’s en met enige fantasie op schaal worden nagebouwd. Op de voorgrond het met bomen omzoomde begin van de Voorstadslaan. Ingebed in de klinkers van deze laan liggen twee tramsporen. Eén ervan is voor de stoomtram, die komend uit het land van Maas en Waal de Hezelpoort induikt, om daarna via een scherpe bocht naar rechts de Nieuw Marktstraat in te draaien. Het andere tramspoor is ten behoeve van lijn 3 van de elektrische gemeentetram. De bovenleiding verraadt om welke van de twee het gaat. Ook op de voorgrond zien we een rijtje arbeiderswoningen en een bedrijf dat handelt in brandstoffen. Op de achtergrond de sky-line van het vooroorlogse Nijmegen met in het midden de Stephanuskerk, daarnaast de Augustinuskerk en de Dominicuskerk, beide na de oorlog gesloopt. Ook de kruittoren in het Kronenburgerpark is zichtbaar en de twee (ook verdwenen) torens van de Ignatiuskerk aan de Molenstraat. Links verheft zich boven de bomen de voormalige elektriciteitscentrale aan de Waalkade met zijn grote en kleinere schoorstenen.
 
Beweging is er genoeg op het diorama, bijvoorbeeld de stoomtreinen die over het viaduct rijden. Eronderdoor gaan de stoomtram, de beige gekleurde Nijmeegse tram met zijn unieke dubbele pantograaf, een autobus model 1930 en misschien komt er ook nog een fietser langs!
 
Bron Karel de Grote College