GGD – Hoofdluis verspreidt zich

Nijmegen, 20 september 2007

Hoofdluis met netenkam bestrijden

Luis in je haar? Kammen maar! Dat is de boodschap die de GGD Regio Nijmegen meegeeft aan basisscholen, kinderopvang en ouders van schoolgaande kinderen. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo, vooral onder kinderen. De juiste aanpak kan voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt. Voor scholen en professionals is een protocol beschikbaar.

Regelmatige controles zorgen ervoor dat een snelle behandeling mogelijk is. Zo blijven kinderen elkaar niet besmetten. De voorkeur gaat hierbij uit naar een netenkam en niet naar bestrijdingsmiddelen. Bij herhaaldelijk gebruik kunnen (chemische) bestrijdingsmiddelen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen en de luizen zelf worden steeds meer resistent.

De GGD Regio Nijmegen werkt met een protocol waarin aanwijzingen staan voor verantwoorde luizenpreventie en -bestrijding. Scholen en professionals kunnen deze leidraad downloaden op de website van de GGD Regio Nijmegen. Ook verzorgt de GGD training en advies voor scholen bij het bestrijden van hoofdluis.

Bron: GGD Nijmegen