Terugblik hoogwatercrisis 1995 – LUX, 28 nov

Terugblik op de hoogwatercrisis van 1995
LUX – Zaterdag 28 november 2009

Bij gelegenheid van de presentatie van het Jaarboek Numaga 2009 (thema: Nijmegen en de Waal) organiseert de vereniging Numaga een lezing en forumdebat over de hoogwatercrisis van 1995.

In januari-februari van dat jaar steeg het waterpeil in de grote rivieren van dag tot dag. Het water reikte tot de kruin van de rivierdijken. Bestuurders in de regio besloten tot een grootscheepse evacuatie van meer dan 200.000 mensen uit de Ooijpolder bij Nijmegen en grote delen van het Rivierenland. Op televisie waren dramatische beelden te zien van soldaten die zandzakken op de dijken gooiden, bewoners die met hun hebben en houden de wijk namen…

Hoe ernstig was de situatie werkelijk? Was de evacuatie, achteraf bezien, wel echt nodig geweest? Hoe kwam het besluit tot stand en welke overwegingen speelden een rol? Wat was de rol van Nijmegen en zijn burgemeester daarin? Hoe verliep de samenwerking tussen de diverse bestuurslagen? En wat heeft men van die crisis geleerd?
Prof.dr. Gerard van de Ven, tot 1 november 2006 bijzonder hoogleraar waterstaatsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft met name onderzoek gedaan naar het rivierbeheer in Nederland – zal een lezing houden over de achtergronden en het verloop van de crisis van destijds. Aansluitend is er een forumdebat met betrokkenen van destijds: Ed d’Hondt (voormalig burgemeester van Nijmegen), Ed van Tellingen (voormalig burgemeester van Tiel), Wim de Gaaij (destijds waarnemend dijkgraaf van het Polderdistrict Maas en Waal) en Gerard van de Ven. Het debat staat onder leiding van Paul Voestermans.

Zaterdag 28 november / aanvang 10 00 uur / gratis toegang
Een programma van Historische vereniging Numaga