HorecaWijzer – Makkelijker ondernemen

Nijmegen, 19 september 2008
 
HorecaWijzer maakt ondernemen in Nijmeegse horeca makkelijker

Nijmegen maakt het voor horecaondernemers een stuk makkelijker om de juiste papieren bij elkaar te krijgen. Wie een nieuw horecabedrijf wil starten of een bestaande zaak wil overnemen, hoeft nog maar één digitale vragenlijst in te vullen: de HorecaWijzer. Hiermee kunnen de belangrijkste vergunningen en ontheffingen vervolgens direct via internet worden aangevraagd.

Vanwege de complexe horecaregelgeving heeft een ondernemer meerdere vergunningen en ontheffingen nodig om een horecabedrijf te beginnen of over te nemen. Met de nieuwe HorecaWijzer op www.nijmegen.nl wijst de gemeente Nijmegen horecaondernemers de weg.

Door een aantal vragen te beantwoorden in de interactieve keuzemodule wordt de ondernemer naar voor hem relevante informatie geleid en volgt een overzicht met benodigde vergunningen en ontheffingen. Deze kan hij vervolgens, indien gewenst, direct online aanvragen. Om de aanvraag definitief te maken, is nog maar één bezoekje aan het Bedrijvenloket nodig: om een handtekening te zetten en de benodigde originele papieren (legitimatie, diploma’s, tekeningen) te tonen.

Nijmegen volgt hiermee het initiatief Horeca1 van de gemeente Amsterdam en is, na Den Haag, de derde gemeente die de service aan horecaondernemers op deze manier verbetert. Nijmegen is echter de eerste gemeente waar ondernemers de vergunningen direct via internet kunnen aanvragen. Ondernemers in de andere steden moeten de aanvraag geprint bij hun gemeente inleveren.

Het invullen van de HorecaWijzer vervangt het invullen van acht aanvraagformulieren, waarin veel dezelfde gegevens werden gevraagd: voor de drank- en horecavergunning, de exploitatie-, terras- en reclamevergunning, de integriteitsbeoordeling (wet BIBOB), de vergunning kansspel- en behendigheidsautomaten, en de ontheffingen tijdelijk alcohol schenken (buitentap, art. 35 Drank- en Horecawet) en geluid (Festiviteitenregeling).

Bovendien verwijst het programma de ondernemer naar andere informatie die van belang is bij het starten of overnemen van een bedrijf. Het gaat om zaken die niet specifiek voor horecabedrijven gelden, zoals een gebruiksvergunning in het kader van brandveiligheid of een zakelijke parkeervergunning, maar ook om informatie van andere instanties, zoals de Voedsel- en Waren Autoriteit, Kamer van Koophandel en Belastingdienst.

De HorecaWijzer is vanaf maandagavond 22 september te vinden op www.nijmegen.nl/horecawijzer

Bron Gemeente Nijmegen
 
 
Rubriek Uitgaan