Laatste ronde HPV-prik regio Nijmegen

Nijmegen, 16 september 2011

Laatste ronde HPV-prik van start in regio Nijmegen

Meisjes die in 1998 zijn geboren, konden in april en mei van dit jaar de eerste twee prikken tegen baarmoederhalskanker halen. De GGD roept meisjes nu op voor de derde prik, die zij vanaf 26 september kunnen halen op een locatie in de buurt. Zij ontvangen hiervoor een oproep. Zonder deze laatste prik zijn meisjes niet goed beschermd.

De oproep geldt ook voor inhaalvaccinaties: meisjes die geboren zijn in 1998 en hun tweede prik nog niet hebben gehad, kunnen in september hun tweede prik halen. Meisjes uit 1997 die hun derde prik nog niet hebben gehad, kunnen in september hun derde prik halen.

Sinds 2010 is de HPV-inenting voor 12-jarige meisjes opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De volledige inenting bestaat uit drie prikken. Vergeleken met andere regio’s biedt GGD Regio Nijmegen relatief veel mogelijkheden (qua priktijdstippen en -locaties) om de drie prikken te gaan halen. Drie prikken zijn nodig om optimaal beschermd te zijn tegen twee typen van het humaan papillomavirus (HPV), die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

In totaal zijn in de regio Nijmegen in 2011 4313 meisjes uitgenodigd voor de inenting. Het opkomstpercentage voor de eerste twee prikken in het voorjaar was ruim 60%. Naar verwachting zal het opkomstpercentage de komende jaren toenemen, omdat de prik – net als de BMR-prik op negenjarige leeftijd – steeds meer als een reguliere prik uit het Rijksvaccinatieprogramma ervaren zal worden.

Deelname aan de HPV-inenting is vrijwillig. Op de website van het RIVM (www.prikenbescherm.nl)  kunnen meisjes en ouders terecht voor alle vragen en antwoorden over de HPV-vaccinatie. Het oproepschema voor de vaccinatierondes in september is te vinden op de website van GGD Regio Nijmegen (www.ggd-nijmegen.nl).

Bron GGD Nijmegen