Vondsten WO II – Huis Nijmeegse Geschiedenis

Nijmegen, 2 november 2010

Vondsten WO II in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Met een presentatie van objecten uit de Tweede Wereldoorlog, gaat de laatste fase in van de tentoonstelling ‘De verborgen wereld van Plein 1944’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. De objecten zijn gevonden tijdens de opgravingen op Plein 1944 en Scheidemakershof. Twee nieuwe informatiewanden geven uitleg over de verschillende vondsten die de afgelopen periode zijn gedaan. De tentoonstelling over de geschiedenis van Plein 1944, waarbij ook oude foto’s en filmfragmenten van W.O II worden getoond, is nog te zien tot 20 november a.s.

De eerste fase van het archeologisch onderzoek op Plein 1944 en Scheidemakershof is inmiddels afgerond. In de Broerstraat zijn resten gevonden van de Wiemelpoort en de voorpoort. Op de Scheidemakershof stuitten de archeologen op een Romeinse weg en Romeinse graven en op Plein 1944 is de gracht aangetroffen van de eerste stadsomwalling uit de eerste helft van de 13e eeuw. Verder lagen op verschillende locaties resten van de middeleeuwse bebouwing. Bij de vondsten uit de 20e eeuw en de tweede wereld oorlog gaat het vooral om huisraad dat is teruggevonden en een paar militaire objecten. Eind dit jaar gaan de archeologen verder met hun onderzoek op de plekken waar ze tot nu toe niet bij konden.

Archeoloog Femke de Roode vertelt meer over de resultaten van het archeologisch onderzoek tijdens het Geschiedeniscafé van 19 november. Meer informatie hierover is te vinden op www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl. Wie op de hoogte wil blijven van nieuws en activiteiten op het gebied van Cultuurhistorie kan zich via deze site ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief Nieuws over Oud.

Bron Gemeente Nijmegen
 
 
Nijmegen, 15 oktober 2010

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis lanceert nieuwe website

Aan de vooravond van de week van de Geschiedenis lanceert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een nieuwe website. Iedereen die meer wil weten over de Geschiedenis van Nijmegen kan terecht op de site. Daarnaast heeft de website een wiki-deel waaraan iedereen z’n bijdrage kan leveren.
 
Naast praktische informatie over het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is op de site informatie te vinden over activiteiten op het gebied van cultuurhistorie. Ook de Canon van Nijmegen heeft een prominente plek op de site. Verder zijn links opgenomen naar de diverse musea en cultuurhistorische verenigingen en instellingen. Wie op de hoogte wil blijven van nieuws en activiteiten op het gebied van cultuurhistorie kan zich via de site van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aanmelden voor de digitale nieuwsbrief Nieuws over Oud.
 
Het adres van de website blijft www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl
 
Bron Gemeente Nijmegen
 

Plein-1944_1960
Plein 1944 – in 1960 – meer foto’s Plein 1944
 
Nijmegen, 7 september 2010

De verborgen wereld van Plein 1944 groot succes
Expositie verlengd tot 20 november 2010

De expositie ‘De verborgen wereld van Plein 1944’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel is een groot succes. Het aantal bezoekers aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gestegen van gemiddeld zo’n 500 bezoekers per maand in de periode voorafgaand aan de expositie tot gemiddeld 2300 bezoekers in de maanden juli en augustus. De sterke toename van het aantal bezoekers is ook te danken aan de verruiming van de openingstijden. Sinds 1 juli is het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ook geopend op zaterdagen en koopzondagen. De bezoekers, die vooral uit Nijmegen komen en hun bezoek combineren met winkelen, waarderen de tentoonstelling over het algemeen met ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Vanwege het succes is besloten de expositie over Plein 1944 te verlengen tot en met 20 november 2010.

De expositie over Plein 1944 is ingericht ter gelegenheid van de herontwikkeling van het plein en het archeologisch onderzoek dat hieraan voorafgaat. Historische foto’s, oude films, kaartmateriaal, interviews en objecten geven een beeld gegeven van de plek voor en na het bombardement van februari 1944. Daarnaast is de voortgang van de opgravingen is te volgen. De tentoonstelling besluit met een kijkje in de toekomst, als het plan van de architecten Soeters en Van Eldonk is gerealiseerd.

Vanaf half december staat de expositie ‘Mariken in Nimwegen’ gepland. Deze expositie richt de schijnwerpers op middeleeuws Nijmegen, en heeft als vertrekpunt het verhaal van Mariken van Nimwegen.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is geopend sinds oktober 2009. Het wil het publiek bewust maken van en enthousiasmeren voor de rijke geschiedenis van Nijmegen met een programma van presentaties en activiteiten. Daarnaast wil het wil een platform zijn voor historische initiatieven. Sinds begin mei is er bovendien een serviceshop van de VVV gevestigd.

Bron Gemeente Nijmegen
 

Nijmegen, 12 mei 2010

‘De verborgen wereld van Plein 1944’
en VVV in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis’ in de Mariënburgkapel is voortaan een Serviceshop van de VVV gevestigd. De Serviceshop is aanvullend op de VVV op het Keizer Karelplein en richt zich speciaal op informatie over de stad Nijmegen.
Bezoekers van het Huis kunnen van 20 mei tot 28 augustus genieten van de nieuwe tentoonstelling ‘De Verborgen Wereld van Plein 1944’. Aanleiding voor deze presentatie is de herontwikkeling van het stadsplein en de archeologische opgravingen die daar tot komend najaar plaatsvinden.

De presentatie ‘De Verborgen Wereld van Plein 1944’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis neemt het publiek mee naar de tijd vóór en na het bombardement. Dat maakte in 1944 een einde aan het originele beeld van straatjes en gasjes met winkeltjes, huisindustrie en huizen. Er is aandacht voor de Romeinen, de middeleeuwse stad en voor de tijd dat Plein 1944 ‘the place to be’ was met zijn befaamde horecagelegenheden als The American Lunchroom, de Luxor bioscoop, Maria-omgangen en de Pierson rellen op de Zeigelhof. De tentoonstelling besluit met een kijkje in de toekomst, als het plan van de architecten Soeters en Van Eldonk is gerealiseerd. Men ziet historische foto’s en bijzondere oude films uit het Regionaal Archief Nijmegen en van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Daarnaast vertellen interviews, afbeeldingen van toepasselijk objecten uit museumcollecties, kaartmateriaal en artikelen uit het archief van De Gelderlander, het bijzondere verhaal van Plein 1944, ooit wel ‘het lelijkste plein van Nederland genoemd’.

Archeologen onderzoeken tot komend najaar Plein 1944 en de Scheidemakershof. De verwachting is dat de bodem vanaf 1,5 meter onder het maaiveld nog intact is en dat er resten gevonden worden uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog. Het publiek kan de werkzaamheden vanachter een hekwerk volgen. In samenwerking met Museum Het Valkhof worden rondleidingen langs de opgravingen georganiseerd, gecombineerd met bezoek aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Museum Het Valkhof. De voortgang van de opgravingen is te volgen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, waar ook bijzondere vondsten hun publieksprimeur krijgen.
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Mariënburg 26, Nijmegen. De toegang is gratis. www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

Bron Gemeente Nijmegen – foto’s Plein 1944 en opening Huis van de Geschiedenis

 
 
Nijmegen, 30 juni 2009

Mariënburgkapel wordt Huis van de Nijmeegse geschiedenis

De Mariënburgkapel gaat tijdelijk onderdak bieden aan het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Omdat de aanbesteding voor de invulling van de Mariënburgkapel geen geschikte kandidaten heeft opgeleverd, heeft het College van Burgemeester en Wethouders vandaag besloten de aanbesteding voor de duur van twee jaar stop te zetten. Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis moet een cultuurhistorisch publieks- en ontmoetingscentrum worden waar de Nijmeegse geschiedenis tot leven komt.

Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis past in het streven om Nijmegen nog meer te profileren als historische stad. In de notitie Verleden Verbeeld wordt hiervoor een aanzet gegeven. Bij de totstandkoming van deze notitie is overleg geweest met diverse partijen binnen en buiten de gemeente. Het Nijmeegse stadsbestuur laat de mogelijkheden voor een betere profilering in 2009 uitwerken tot een projectplan, inclusief financieringsmogelijkheden.

Ook bij de ontwikkeling van het Huis van de Nijmeegse geschiedenis zal de gemeente actief contact zoeken met diverse partijen. Naast een permanente, multimediale expositie over de geschiedenis van de stad gaat het Huis van de Nijmeegse geschiedenis een programma bieden met tentoonstellingen, lezingen, debatten, educatieve projecten, toeristische activiteiten en studiemogelijkheden. Dit programma wordt voor een deel gevuld door het centrum zelf en voor een deel door de cultuurhistorische organisaties van Nijmegen. Het centrum in de Mariënburgkapel wordt zo opgezet dat het na twee jaar ook elders kan worden voortgezet, mocht de kapel een andere functie krijgen. Volgens planning gaat het Huis van de Nijmeegse geschiedenis tijdens de Week van de Geschiedenis (17 t/m 25 oktober 2009) open voor het publiek.

Bron Gemeente Nijmegen