‘Ik zou liever Angel heten’ maakt identiteitsvraagstuk voelbaar

Na het succesvolle debuut ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’, dat lovend werd ontvangen, is Mevrouw Ogterop terug met een nieuwe productie: ‘Ik zou liever Angel heten’. Op donderdag 6 april is de voorstelling te zien in de Theater Junushoff in Wageningen.

identiteitvraagstuk
Fotograaf Sanne Peper

‘Ik zou liever Angel heten’ (geschreven door Jibbe Willems) is een theatraal feest waarin personages, teksten, kostuums en situaties elkaar in hoog tempo afwisselen. Een stel komt in hun vakantiehuisje samen met vrienden om levens met elkaar te vergelijken, om daar troost of iets om na te streven uit te halen. Ze wachten nog op Angel. Ondertussen drinken ze. Ze drinken en praten. Menselijkheid, liefdesperikelen en pijnlijke stiltes wisselen elkaar af. Leven ze wel hun ware leven? Of verschuilen ze zich achter de rol die ze nu eenmaal toegewezen hebben gekregen in het leven? Naarmate de avond vordert worden de gesprekken intenser en intiemer; ze zoeken de uitersten van elkaars kwetsbaarheid op en schuwen extreme meningen niet. Ook blijken verhoudingen heel anders te liggen dan op het eerste gezicht lijkt en wordt duidelijk dat iedereen uiteindelijk maar een rol speelt. 

Voorstellingen over het spelen van een rol
Het is de tweede voorstelling in een driedelige serie van artistiek leider Lotte Dunselman. De serie toneelvoorstellingen gaat over toneelspelen, over het spelen van een rol. Waar ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ (tekst van Magne van den Berg) ging over de rol van de actrice in het theater, liet Dunselman zich voor ‘Ik zou liever Angel heten’ inspireren door de rol die we onszelf geven, of opgelegd krijgen in het leven. Wie ben je, wie wil je zijn, wat vormt je, hoe doe je je voor, wie ben je voor de ander en voor degene die je liefhebt? Jibbe Willems schreef de tekst voor dit nieuwe toneelstuk. Het is de vijfde samenwerking tussen Willems en Dunselman. “Het schrijven van Angel was een uitdaging, zoals elke tekst die ik voor Lotte heb geschreven een uitdaging was. Zij houdt nu eenmaal niet van normaal of voorspelbaar. Deze dialoog voor zes stemmen uit twee monden was net zo goed schrijven voor muziek als schrijven voor theater, maar ook het leggen van een puzzel, het uitdokteren van een labyrint én het maken van een klassieke lasagne, waarbij alle ingrediënten moeten kloppen, ieder laagje smakelijk moet zijn, en het geheel overeind moet blijven wanneer je het serveert. Ingewikkeld, uitdagend, maar bovenal heel leuk!”, aldus Jibbe Willems.

De menukaart lijkt eindeloos: je kan alles worden
In relatie tot de voorstellingen organiseert Mevrouw Ogterop nagesprekken over het thema. Want een rol spelen, dat is iets wat we allemaal doen. Zijn we ons daar bewust van? Het identiteitsvraagstuk is er een van alle tijden. Maar anno 2023 is dat beeld van wie je bent steeds troebeler en maakbaarder geworden. Je kan kiezen uit een menukaart die eindeloos lijkt. Voor alles wat je zou willen veranderen is er een oplossing te ontdekken: een training, een coach, een pilletje. Of je zoekt je toevlucht in de magische wereld van social media, waar je je kan verschuilen achter je ideale zelf. De voorstelling ‘Ik zou liever Angel heten’ maakt het identiteitsvraagstuk voelbaar en in de bijbehorende randprogrammering praten we door over dit interessante thema.

Meer informatie: mevrouwogterop.nl