Internationale toeristische prijs voor Nijmegen

Nijmegen, 26 september 2018

Nijmegen uitgeroepen tot duurzame toeristische bestemming

De gemeente Nijmegen heeft vandaag van de internationale organisatie Green Destinations een ‘gold award’ ontvangen tijdens het wereldcongres over Duurzaam Toerisme in Nijmegen. Daarmee krijgt Nijmegen internationaal erkenning en bekendheid als een duurzame kwaliteitsbestemming. Wethouder Monique Esselbrugge van Economie en Toerisme nam de prijs in ontvangst.

Volgens de jury van Green Destinations scoorde Nijmegen onder andere erg goed op natuur, hotels met ecolabel, klantbeoordelingen, samenwerking van de gemeente met toeristische ondernemers en het betrekken van inwoners bij duurzaamheid.

De auditors van Green Destinations, die Nijmegen ook ter plekke bezocht hebben, beoordelen een toeristische bestemming op 100 criteria, verdeeld over zes thema’s:
– Duurzaam toeristisch beleid en samenwerking
– Natuur en landschap
– Milieu en klimaat
– Cultuur en traditie
– Sociaal welzijn
– Ondernemen en gastheerschap

Bestemmingen kunnen de volgende awards krijgen: brons, zilver, goud, platina en uiteindelijk de volledige certificering. Het is uitzonderlijk dat bestemmingen die voor het eerst meedoen met de Green Destinations (in 2007 begonnen als het Quality Coast Programme) meteen een gouden award ontvangen. Zowel Nijmegen als Berg en Dal overkwam dat; een heel mooi resultaat voor het Rijk van Nijmegen.

Wethouder Esselbrugge nam de prijs in ontvangst: “Ik ben verheugd met de waardering die Nijmegen krijgt voor alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid en toerisme. Ik ben trots op alle ondernemers die dit mogelijk maken en op de goede onderlinge samenwerking. De gouden award is een mooie aanmoediging om samen met de branche het duurzaam toerisme in Nijmegen nóg een stap verder te brengen. En ik feliciteer Berg en Dal natuurlijk ook van harte met hun award!”

Nijmegen is begonnen met de voorbereidingen van een uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie; begin 2019 zullen bedrijven uit de toeristische sector ook daarbij betrokken worden. Het juryrapport biedt daar een goed referentiekader voor.

Europese Groene Hoofdstad 2018 Nijmegen is gastheer voor het Wereld Toerisme Event 2018, een jaarlijks terugkerend internationaal event voor duurzaam toerisme. Er hebben dit jaar ruim 200 internationale en lokale bedrijven en organisaties uit de toeristische branche aan deelgenomen.

Bron Gemeente Nijmegen – Alles over NijmegenToerisme Nijmegen