Inval in café Smetiusstraat

Negentien aanhoudingen na verkoop drugs
 
Nijmegen, 05-02-2009
 • Nadat de politie veel overlastmeldingen had ontvangen over een café aan de  in Nijmegen werd een onderzoek ingesteld. Veel van de meldingen gingen over de handel in soft- en harddrugs aan onder andere minderjarigen.

Alleen coffeeshops mogen onder bepaalde voorwaarden softdrugs verkopen, het zogenaamde gedoogbeleid. In dit geval gaat het om een café, geen coffeeshop. Daarnaast is de verkoop van harddrugs strafbaar. Verder bleek dat het in dit geval ging om de verkoop aan minderjarigen. Naar aanleiding hiervan stelde de politie een onderzoek in.

 

Inval

In de afgelopen weken heeft de politie het café geobserveerd en deze informatie bevestigde dat er in het café gedeald werd. Woensdagmiddag hield de politie een gerichte actie waarbij klanten werden aangehouden die drugs in het café kochten. Hierbij zijn 16 klanten, waaronder 5 minderjarigen, aangehouden voor drugsbezit. De aangehouden klanten zijn afkomstig uit Nijmegen, Elst en Beuningen. Op drie vrouwen na zijn het allemaal jongemannen. Na hun verhoor zijn deze personen in vrijheid gesteld.
Samen met de officier van justitie is diezelfde avond het café betreden en de directe omgeving

afgezet. In het pand zijn een 41-jarige man uit Rotterdam en een 26-jarige man uit Barcelona aangehouden. Beiden waren daar als personeelslid werkzaam.
Bij het doorzoeken van het café werden attributen voor de verkoop van drugs aangetroffen. Ook de aangetroffen ruime hoeveelheid soft- en harddrugs is in beslag genomen. De politie heeft daarna het café gesloten. De 33-jarige Nijmegenaar die vergunninghouder is, werd donderdagochtend aangehouden.

 

Horen

De politie verhoort vandaag de drie aangehouden verdachten. In belang van het onderzoek zijn deze verdachten in verzekering gesteld. Nadat alle informatie en bewijzen zijn verzameld gaat het proces verbaal naar Justitie. Ook rapporteert de politie aan de gemeente, zodat de burgemeester op basis van artikel 13 uit de Opiumwet kan beslissen of het café haar deuren moet sluiten.