Jaap Robben nieuwe stadsdichter Nijmegen

Nijmegen, 9 september 2008
 
Jaap Robben volgt Victor Vroomkoning op als stadsdichter van Nijmegen. Robben wordt aanstaande zondag aangesteld door cultuurwethouder Hannie Kunst. De komende twee jaar schrijft hij twaalf gedichten over onderwerpen uit het heden en verleden die de stad en haar omgeving aangaan. Ook verzorgt hij gedichten bij ‘eenzame’ uitvaarten (uitvaarten zonder nabestaanden) en werkt hij mee aan educatieve projecten op scholen.
 
Jaap Robben is in 1984 geboren in Oosterhout (NB). Hij schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen en publiceerde drie bundels; ‘Twee vliegen’ (2004), ‘De nacht krekelt’ (2007) en ‘Zullen we een bos beginnen?’ (2008). Hij won in 2000 de Kunstbende Noord-Brabant in de categorie Theater, in 2001 de Trouw Columnistenprijs en in 2002 de NRC Examenverhalenprijs.
 
Zijn werk verscheen ondermeer in NRC Handelsblad, Dagblad Trouw en een aantal bloemlezingen. Robben treedt op door heel Nederland. Hij las onder andere voor tijdens Crossing Border, Sunsation, Onbederf’lijk Vers en in Theater de Kleine Komedie. Ook werkte hij mee aan hommage-voorstellingen over Willem Wilmink en Ivo de Wijs in het Koningstheater in Den Bosch.
 
Jaap Robben wordt a.s. zondag om 14.30 uur in de Historische Tuinen in Lent aangesteld door cultuurwethouder Hannie Kunst. Dit gebeurt bij de start van het gratis poëziefestival Dichters in de Waalsprong. Dit festival, georganiseerd door literair productiehuis Wintertuin en Lux, is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen.
 
De gedichten die Jaap Robben als Stadsdichter maakt komen onder andere op de website van de gemeente Nijmegen te staan. In zijn werk wordt hij begeleid door literair productiehuis De Wintertuin.

Bron Gemeente Nijmegen