Jaarwisseling – Problemen Gelderland-Zuid

Integrale samenwerking werpt vruchten af
Jaarwisseling redelijk rustig verlopen

 
Regiopolitie Gelderland-Zuid, 01-01-2009
 • De jaarwisseling in Gelderland-Zuid is dit jaar redelijk rustig verlopen. De integrale samenwerking met partners zoals gemeenten, brandweer, jongerenwerk en OM heeft zijn vruchten afgeworpen. Ondanks de goede voorbereiding en forse inzet deden zich wel enkele grote incidenten voor. Daarbij werd de ME in Nijmegen en Waardenburg ingezet om de openbare orde te herstellen. In totaal werden 28 personen aangehouden.

Van de 28 aanhoudingen waren er 17 in district De Waarden en 11 in Nijmegen. In district Tweestromenland werd niemand aangehouden. De meeste aanhoudingen waren voor brandstichting en openlijke geweldpleging. Hieronder een overzicht van de meest opvallende incidenten.

 

District De Waarden

 • In Ammerzoden woedde een grote brand bij een tuincentrum op de Haarstraat. Meer informatie staat in een apart persbericht.
 • Op de Steenweg in Waardenburg was een vreugdevuur met autobanden gemaakt. De ME moest worden ingezet om de openbare orde te herstellen. Een politieauto raakte beschadigd door vuurwerk dat onder de auto werd gegooid.
 • In Tiel werden drie aanhoudingen verricht: voor huiselijk geweld, voor mishandeling en voor belediging. Opvallend was de behulpzaamheid van burgers van Tiel tijdens de diverse kleine straatbrandjes. Menigmaal werden, al dan niet op verzoek, door buurtbewoners brandjes zelf geblust.
 • Twintig woningen in Buurmalsen werden ontruimd vanwege een gaslek. Bewoners werden opgevangen in het dorpshuis. Rond 02.00 uur meldde een bewoner een gaslucht op straat bij een rioolput. Uiteindelijk konden bewoners na reparatie van het lek om 06.30 uur terug naar huis. Het gas van de woningen is niet afgesloten geweest.
 • In Bruchem werden 9 personen aangehouden voor brandstichting. Eén persoon met een bivakmuts werd aangehouden voor het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs.

 District Tweestromenland

 • Rond 21.00 uur woedde een felle brand in een woning op het woonwagenkamp aan de Eendenpoel in Malden. De woonwagen kon niet geblust worden en brandde geheel af. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
 • Ook op de Heumensehof in Heumen was een woningbrand. Door vuurwerk dat de woning binnendrong, ontstond een binnenbrand met veel rookontwikkeling. De 73-jarige bewoonster kon haar pand ongedeerd verlaten. Zij en enkele andere bewoners van het complex zijn door de GGD gecontroleerd op ademhalingsproblemen, maar niemand hoefde hiervoor behandeld te worden. Omdat de politie uitgaat van brandstichting (er is met vuurwerk richting de woning gegooid), zijn inmiddels getuigen gehoord over de toedracht. Ook gaat de technische recherche nader onderzoek doen.
 • Op de Vlietberg in Ooij was er ook een woningbrand door brandstichting. De bewoners waren ten tijde van de brand niet aanwezig. De brand was snel onder controle.
 • In de Papaverstraat in Groesbeek ging een toekomstige sloopwoning door vuurwerk in de brand. Dit wist de brandweer snel te blussen. De bewoner was niet aanwezig.
 • In Druten moest een man van ongeveer 30 jaar worden afgevoerd naar het ziekenhuis in Nijmegen. Het slachtoffer had professioneel vuurwerk afgestoken dat in zijn gezicht was afgegaan.
 • Rond 6.15 uur werd een brandbom naar binnen gegooid in het politiebureau van Wijchen. Agenten die ergens anders in het bureau aan het werk waren, hoorden een doffe klap en zagen vervolgens dat het kozijn van die kamer in brand stond. Het brandje kon snel door de agenten worden geblust.

 District Nijmegen

 • Op de Craayensteinstraat stond een auto met een kofferbak vol illegaal vuurwerk. De twee mannen die erbij stonden, een 31-jarige Nijmegenaar en een 21-jarige Tielenaar, werden direct aangehouden.
 • In de Leuvensbroek was de hele avond overlast van vreugdevuur en zwaar vuurwerk. Verschillende keren ging de politie ter plaatse. Bij de laatste keer werden zowel de politie als de brandweer, bekogeld met bierflessen, zwaar vuurwerk en molotovcoctails. Een molotov cocktail kwam tegen een brandweerauto waarbij de achterkant vlam vatte. De ME kwam ter plaatse om de agenten te ondersteunen en kon daarbij negen aanhoudingen verrichten.

 Overige bijzonderheden

 • De extra SMS-service tijdens de jaarwisseling voor de doelgroep doven en slechthorenden is niet benut.
 • Door het uitkijken van de beelden van camera’s op diverse plekken in Nijmegen konden brandjes worden voorkomen danwel tijdig worden geblust.
 • Het vuurwerkteam nam voor de jaarwisseling 1800 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Twintig verdachten werden aangehouden.

Al met al heeft de extra inzet en uitgebreide voorbereiding van politie en partners een goed resultaat opgeleverd. Deze ervaringen worden zeker meegenomen in de voorbereiding voor de jaarwisseling van 2009-2010.