Jacques Delors – Vrede van Nijmegen Penning

Nijmegen, 4 januari 2010

Jacques Delors krijgt eerste Vrede van Nijmegen Penning

Jacques Delors ontvangt als eerste laureaat de Vrede van Nijmegen Penning. De voormalige voorzitter van de Europese Commissie (1985-1995) krijgt de penning vanwege zijn betekenis voor de opbouw van de Europese eenheid. Delors had daarbij niet alleen oog voor de economische dimensie van de Europese eenheid, maar vooral ook voor de sociale samenhang van Europa en de solidariteit tussen de rijke en arme delen in Europa. Hij heeft een beslissende rol gespeeld na de val van de muur in 1989 en bij de invoering van de euro. Burgemeester Thom de Graaf maakte dat maandagavond 4 januari bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. De penning wordt op 15 maart 2010 in Nijmegen aan Delors uitgereikt, die dan de bijbehorende Vrede van Nijmegenlezing uitspreekt.

De Vrede van Nijmegen Penning wordt in 2010 voor het eerst uitgereikt. De penning zal eens in de twee jaar toegekend worden aan een internationale hoofdrolspeler die zich heeft ingezet of nog steeds inzet voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, Royal Haskoning en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jacques Delors, van 1985 tot 1995 voorzitter van de Europese commissie, was minister van financiën en economie in Frankrijk toen hij benoemd werd tot voorzitter van de commissie. Zijn belangrijkste doel was het creëren van een Europese binnenmarkt. Hij streefde naar het opheffen van de Europese binnengrenzen, omdat in zijn visie economisch integratie voorafgaan zou gaan aan de Europese eenheid. Delors had daarbij niet alleen oog voor de economische dimensie van de Europese eenheid, maar zeker ook de sociale samenhang van Europa en de bevordering van de solidariteit tussen de rijke en arme delen in Europa.

Maar misschien wel zijn belangrijkste rol speelde Delors direct na de val van de muur op 9 november 1989. Europa was in verwarring, zeker nadat de Duitse minister president Kohl in de Bondsdag op 28 november 1989 zijn koers uiteen zette: eenheid en hereniging van de beide Duitslanden. Delors wist de Duitse en Franse belangen tot Europese belangen om te vormen. Hij bereidde vervolgens het Verdrag van Maastricht (1991) voor, waarin het besluit tot de invoering van de Euro werd genomen en waar afspraken werden gemaakt over een gezamenlijke Buitenlandse politiek, die in handen kwam van de Europese Raad.

Een jaar na het uitbreken van de financiële en economische crisis blijkt pas echt hoe groot de rol van Delors is geweest voor Europa. Delors heeft als politicus gebruik gemaakt van de momenten die hem gegeven waren met het scheppen van de Europese binnenmarkt en de euro en zo bruggen geslagen naar de toekomst.

De Vrede van Nijmegen heeft in veel Europese landen een plaats gekregen in de geschiedenisboeken als een cruciaal moment in de Europese geschiedenis. In de jaren 1678 en 1679 was Nijmegen gaststad voor onderhandelaars uit tientallen Europese landen en stadstaten om verschillende oorlogen op het Europese continent te beëindigen. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk vredesverdragen die internationaal bekend zijn geworden als ‘De Vrede van Nijmegen’. Dialoog, verdraagzaamheid en onderhandelingen op Europees niveau leidden tot vrede.

Die les uit het verleden is voor de initiatiefnemers aanleiding geweest om een brug te slaan van de Vrede van Nijmegen naar de actualiteit. Met de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning willen de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en Royal Haskoning Nijmegen zich ook in het heden met die waarden van vrede en verdraagzaamheid in relatie tot de toekomst van Europa verbinden. Bij gelegenheid van de uitreiking van de penning op 15 maart zal de laureaat zijn visie geven over de toekomst van Europa. Rondom de uitreiking worden debatten georganiseerd.

Bron Gemeente Nijmegen