Museum Het Valkhof zoekt ‘echte Toorop’s’


Mijnwerker, lithografische reproductie naar een tekening van Jan Toorop, 1915.
Collectie Museum Het Valkhof, Nijmegen.

Museum Het Valkhof zoekt ‘echte Toorop’s’
 
In verband met de tentoonstelling ‘Een echte Toorop ?!’ organiseert Museum Het Valkhof een tweetal expertdagen. Het museum roept bezitters van een origineel werk of een bijzondere reproductie van Jan Toorop op om hun bezit tijdens deze dagen te laten beoordelen door experts. De meest bijzondere werken die worden ingebracht zullen, uiteraard na instemming van de eigenaar, worden opgenomen in de tentoonstelling.
De expertdagen zijn op woensdag 28 januari en woensdag 4 februari van 10.00 tot 13.00 uur in Museum Het Valkhof. Opgave vooraf is gewenst via
info@museumhetvalkhof.nl  of telefonisch bij het secretariaat: 024-3608805 optie 5. De tentoonstelling ‘Een echte Toorop ?!’ zal te zien zijn van 28 februari t/m 14 juni 2009 in de Projectruimte op de benedenverdieping van het museum.
 
Jan Toorop (1858-1928) was onmiskenbaar een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. In 1908 vestigde hij zich in Nijmegen. Hier werd Toorop al spoedig het middelpunt van een groep kunstzinnigen, middenstanders en musici. De stad kende toen al diverse bewonderaars en verzamelaars van zijn werk. In de expositie ‘Een echte Toorop ?!’ nemen de reproducties die de kunstenaar van zijn populairste werk liet maken en verkopen een belangrijke plaats in. Naast deze bijzondere reproducties die hij soms zelf inkleurde en signeerde, is er aandacht voor origineel werk en voor de correspondentie uit zijn Nijmeegse periode (1909-1916). Museum Het Valkhof heeft in zijn collectie veel werken op papier en belangrijke brieven van Toorop. Een groot aantal van de getoonde werken werd nooit eerder geëxposeerd.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl  
Openingstijden dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 12-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari.