Museum Het Valkhof vindt ‘echte Toorop’s’

 
Jan Toorop, ‘Voorjaarspracht’: Zeeuwse meisjes in een boomgaard, 1904.
Tekening in zwart en gekleurd krijt, potlood. Particuliere collectie.

Nijmegen, 4 februari 2009
 
Museum Het Valkhof vindt ‘echte Toorop’s’
 
Tijdens een tweetal kijkdagen in Museum Het Valkhof zijn maar liefst zeven onbekende, originele werken van Jan Toorop ontdekt. Het meest in oog springt een pasteltekening met de titel ‘Voorjaarspracht’ uit 1904. Ook werd een klein schilderijtje (ca. 1908) van een landschap met vee ingebracht. Bijzonder is verder een aquarel met een ontwerp voor het bekende Apostelvenster van de Sint Jozefskerk in Nijmegen, waarvan de grote ontwerptekening zich in de collectie van Museum Het Valkhof bevindt. Tot slot zijn vier tekeningen en vele interessante reproducties, waarvan verschillende met de hand ingekleurd en gesigneerd, door het museum ingenomen. Al deze werken zullen te zien zijn in de tentoonstelling ‘Een echte Toorop ?!’ in Museum Het Valkhof. Voor de kijkdagen hadden zich honderden bezitters gemeld van een origineel werk of een bijzondere reproductie van Jan Toorop. De tentoonstelling zal te zien zijn van 28 februari t/m 14 juni 2009 in de Projectruimte op de benedenverdieping van het museum.

Jan Toorop(1858-1928) was onmiskenbaar een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. In 1908 vestigde hij zich in Nijmegen. Hier werd Toorop al spoedig het middelpunt van een groep enthousiaste kunstliefhebbers. De stad kende toen al diverse verzamelaars en bewonderaars van zijn werk. In de expositie ‘Een echte Toorop?!’ nemen de reproducties die de kunstenaar van zijn populairste werk liet maken en verkopen een belangrijke plaats in. Naast deze bijzondere reproducties, die hij soms zelf inkleurde en signeerde, is er aandacht voor origineel werk en voor de correspondentie uit zijn Nijmeegse periode (1908-1916). Museum Het Valkhof heeft in de eigen collectie veel werken op papier en belangrijke brieven. Een deel van dit materiaal, als ook enkele werken uit particuliere collecties, worden voor het eerst aan het publiek getoond.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl
Openingstijden dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 12-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari.
 

Jan Toorop, ‘Landschap met koeien’, ca. 1908, olieverf op karton.
Particuliere Collectie.