Phion zet de Mahler-kersttraditie voort – Kerstconcerten in Nijmegen, Enschede, Apeldoorn en Arnhem

Phion Kerstconcert met Mahler - foto Sarah Wijzenbeek
Phion Kerstconcert met Mahler – foto Sarah Wijzenbeek

Met Symfonie nr. 1 en de Fünf Lieder met Raoul Steffani

Arnhem, 8 december 2021

Voor culturele instellingen zijn er overdag, tot 17.00 uur mogelijkheden om publiek te ontmoeten. Phion, orkest van Gelderland en Overijssel, doet er alles aan om daar waar het is toegestaan te blijven spelen en bezoekers te verwelkomen. We zijn van mening dat muziek juist in deze hectische tijd van onschatbare waarde is en troost en verlichting kan bieden. Met een aanpassing in de programmering brengt Phion een prachtige kerstconcertreeks. Van 11 t/m 26 december is het kerstconcert met chef-dirigent Otto Tausk en bariton Raoul Steffani te beluisteren in Nijmegen, Enschede, Apeldoorn en Arnhem.

Binnen de huidige geldende corona regels is het helaas niet mogelijk om het Kerstconcert met Mahler 6 en 107 musici uit te voeren. Op het podium wordt ook de 1,5 meter in acht genomen om de musici een veilige werkomgeving te bieden. Om die reden is ervoor gekozen om de Eerste symfonie van Mahler in een kleinere bezetting te spelen. Dit aangevuld met de Fünf Lieder van Alma Mahler, gezongen door Raoul Steffani. De avondconcerten die na 17.00 uur gepland stonden komen te vervallen of worden verplaatst. Wanneer mogelijk concerteren we twee keer overdag. Tijden van concerten kunnen hierdoor wijzigen. Houdt onze website of de website van het betreffende theater in de gaten voor de actuele informatie.

Mahler-vertolker
Chef-dirigent Otto Tausk heeft zich ontpopt als een ware Mahler-vertolker: ‘Mahler is een essentiële componist, een sleutelfiguur, die de muziekgeschiedenis voorgoed heeft geopend naar nieuwe wegen. Zijn muziek verlangt van alle musici volledige overgave en spreekt de luisteraar aan, recht in het hart’, aldus Tausk. De Eerste symfonie is een schitterend werk vol levenslust en humor. Dat begint al met een stralende zonsopgang, zet zich voort in een energiek scherzo, vervolgt met een ironische treurmars om af te sluiten met een stormachtige finale. Waar Mahler een groot symfonieorkest op de been bracht voor dit werk, maakte zijn vriend Erwin Stein een arrangement voor een orkest van bescheidener afmeting, zonder dat er maar iets van de essentie en kracht van Mahlers origineel verloren gaat. 

Liederen van Alma
Bijzonder aan dit Mahler-Kerstconcert zijn de liederen van Alma Mahler, de vrouw en muze van Gustav, die zelf een groot muzikaal talent bezat dat niet onderdeed voor haar beroemde echtgenoot. Haar liederen zijn van een ongeëvenaarde schoonheid en aansprekende sensualiteit. Er staan er vijf op het programma gezongen door Raoul Steffani, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2018 en hard op weg Nederlands bekendste bariton te worden. Phion speelt de oorspronkelijke pianopartij in een zinnenprikkelend arrangement van Jorma Panula. 

Voor het kopen van kaarten en meer informatie www.phion.nl

Coronatoegangsbewijs
Het concert vindt plaats onder de dan geldende coronamaatregelen. Bij binnenkomst wordt gevraagd om een coronatoegangsbewijs – een geldige QR code vanuit de CoronaCheck-App of een geprinte versie hiervan – mogelijk in combinatie met een legitimatiebewijs. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de betreffende concertzalen. 

Programma
Otto Tausk dirigent
Raoul Steffani bariton 

Concertgegevens
Alma Mahler Fünf Lieder (arr. Jorma Panula)
Gustav Mahler Symfonie nr. 1 ‘Titan’ (arr. Erwin Stein)                                          

Nijmegen – De Vereeniging 11.12 – 14.15 uur (uitverkocht)
Enschede – Muziekcentrum 12.12 –13.00 en 15.30 uur vanaf € 22
Apeldoorn –Orpheus 19.12 – 14.30 uur – vanaf € 30
Arnhem -Musis 26.12- 14.00 uur (uitverkocht)