Kredietcrisis einde kapitalisme? – LUX, 2 febr

Global – Betekent de kredietcrisis het einde van het kapitalisme?
LUX, maandag 2 februari 2009

 
De kredietcrisis: dalende koersen, onverkoopbare huizen, bedrijven die aankloppen bij de overheid voor steun. De kredietcrisis beïnvloedt wereldwijd de hele maatschappij. Wat betekent dit alles voor de inrichting van de vrije markt economie?
 

Moet de overheid bijvoorbeeld strakker toezicht houden op het bedrijfsleven? En wat betekent de kredietcrisis eigenlijk voor de rol van de consument: moet de overheid hem beter beschermen tegen ‘gevaarlijke’ banken? Ook is het de vraag welke gevolgen de kredietcrisis heeft voor ontwikkelingslanden en de ‘Washington Consensus’. De Wereldbank en het IMF vragen in dit beleid ontwikkelingslanden hun markten open te stellen voor buitenlandse investeerders. Deze privatiseren en dereguleren in ruil voor financiële steun. Is dit beleid nog legitiem nu er sprake is van een kredietcrisis als gevolg van teveel deregulering? Kortom; wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van de kredietcrisis voor het kapitalistische systeem?
  
Een debat met o.a. Joshua Livestro (publicist), Ewout Irrgang (Tweede Kamerlid SP) en Eelke de Jong (hoogleraar Economie Radboud Universiteit Nijmegen). Gespreksleiding is in handen van Piet-Hein Peeters, freelance journalist.
 
Aanvang: 20.00 uur, entree gratis, locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX).
 

Global is een publiek project van LUX en het CIDIN van de Radboud Universiteit, over de mensen in de Derde Wereld die het slechter hebben dan wij en de vraag wat wij, met hen, daaraan kunnen doen. Dit project is mogelijk gemaakt door de NCDO. Informatie over dit project vindt u op www.globaldebat.nl