3 september 2010
Borden informeren publiek bij: Deest, Slijk-Ewijk, Dodewaard en Beuningen
Rijkswaterstaat informeert publiek over verlaging van Waalkribben
Sinds vandaag staan er vier informatieborden langs de Waal om het publiek te informeren over de verlaging van de kribben op de Waal. De kribverlaging vindt plaats in het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier dat zorgt voor veiligheid en droge voeten voor 4 miljoen bewoners van het rivierengebied. Binnenkort start Rijkswaterstaat met het verlagen van 30 kribben tussen Druten en Nijmegen. De borden staan op vier plaatsen: ter hoogte van Slijk-Ewijk, Dodewaard, Beuningen en Deest. Met de borden informeert Rijkswaterstaat passanten en recreanten over het nut van de maatregel. Zodra de werkzaamheden hier zijn afgerond, worden de borden verplaatst naar het traject waar de volgende 150 kribben worden verlaagd.
Grotere veiligheid
De dertig kribben die volgens planning binnenkort onder handen worden genomen maken deel uit van een proef met honderd kribben. De omgeving en betrokkenen werden hierover dit voorjaar geïnformeerd. De eerste zeventig kribben zijn vorig jaar verlaagd. In totaal worden tot 2015 750 kribben verlaagd tussen het Pannerdensch kanaal en Gorinchem. Dat gebeurt niet zomaar. Het maakt het rivierengebied veiliger. Want door de kribben te verlagen kan de rivier bij hoogwater het water sneller afvoeren.
Ruimte voor de Rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Het programma draagt bij aan de veiligheid van 4 miljoen Nederlanders die in het rivierengebied wonen. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op 39 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie. Wilt u meer weten? Kijk op www.ruimtevoorderivier.nl of bel met de landelijke informatielijn 0800-8002.
Bron Rijkswaterstaat
11 juni 2010
Kribverlaging tussen Druten en Nijmegen
Van augustus tot en met december verlaagt Rijkswaterstaat dertig kribben tussen Druten en Nijmegen met 1,5 a 2 meter. Van augustus tot en met het einde van het jaar worden dertig kribben verlaagd. De kribverlaging maakt onderdeel uit van een pilot binnen het landelijk programma Ruimte voor de Rivier. Belangstellenden zijn van harte welkom voor een toelichting op de kribverlaging op 22 juni van 19.30-21.30 uur in Herberg de Engel aan de Waalbandijk 102 in Dodewaard. Tevens is er gelegenheid voor het stellen van vragen.
Grotere veiligheid
In 2009 startte Rijkswaterstaat binnen een zogenaamde pilot met het verlagen van 100 kribben. De eerste zeventig kribben zijn reeds verlaagd. De pilot maakt onderdeel uit van in totaal 750 kribben die worden verlaagd tussen het Pannerdensch kanaal en Gorinchem. Dat gebeurt niet zomaar. Het rivierengebied wordt veiliger: we zorgen ervoor het bij extreem hoogwater niet overstroomt. Vandaar dat we de kribben verlagen zodat de rivier bij hoogwater het water sneller kan afvoeren. De verlaging van de kribben is één van de 39 maatregelen die plaatsvindt in het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier.
Toelichting op werkzaamheden
Tijdens de bijeenkomst krijgen aanwezigen een toelichting op de werkzaamheden en de verlaging van de dertig kribben. Tevens krijgen aanwezigen te horen wat de eerste ervaringen zijn met de zeventig kribben die zijn verlaagd. Ook is Rijkswaterstaat geïnteresseerd in ervaringen van belangstellenden.
Ruimte voor de Rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een eventuele dijkdoorbraak zijn in het ongunstigste geval 4 miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op 39 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier.
Bron RWS Rijkswaterstaat