Bijzonder kunstwerk op Nijmeegse Waalkade

Nijmegen, 11 juni 2009
 
Op de Nijmeegse Waalkade wordt de laatste hand gelegd aan een bijzonder waterkunstwerk van de Duitse Kunstenaar Julius Popp. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van het waterschap Rivierenland en de gemeente Nijmegen en vormt een onderdeel van de nieuwe hoogwaterkering. Op 26 juni wordt de nieuwe waterkering officieel geopend.

Het kunstwerk bestaat uit een over en langs de keermuur rollende vloedgolf die met lichteffecten wordt ondersteund. Door de zich verplaatsende cascades wordt de kracht van water voelbaar en worden associaties met natuurgeweld opgeroepen. Het kunstwerk is zowel overdag als ’s avonds zichtbaar en levert zowel van dichtbij als veraf een bijzondere ervaring op.

Uitgangspunt was dat het ontwerp moest bijdragen aan een prettige beleving op de kade als verblijfsgebied en aan de visuele kwaliteit van de kade als geheel. De uitdaging was om een kunstproject te realiseren dat én het kenmerkende silhouet van de historische stad bekroont én tegelijkertijd ook gewaagd en eigentijds is. Het kunstwerk ‘bit.recurrence’, is een kunstwerk dat zich in de woorden van de kunstenaar enerzijds een bescheiden rol aanmeet, maar tegelijkertijd een grootse visuele impact veroorzaakt. Het bestaat uit waterbakken van roestvrij staal die zijn gemonteerd op het metselwerk. Uit deze bakken valt het water, dat onderaan de muur wordt opgevangen, gefilterd en weer opgepompt voor de volgende valpartij.

Julius Popp werd geboren in 1973 in Nürnberg. Hij studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten Leipzig. Hij ontving tal van prijzen waaronder de Kunstförderpreis der Stadtwerke Halle und Leipzig 2002, de Robot Choice Award 2003, nominatie voor de Inspire-award 2004 en de Kunstförderpreis der Akademie der Künste, Berlin. Zijn installaties bewegen zich op het raakvlak tussen kunst en wetenschap. Popp werkt en woont in Leipzig, Duitsland.

De hoogwaterkering langs de Waalkade is de afgelopen jaren in opdracht van het Waterschap Rivierenland verhoogd. Op vrijdag 26 juni a.s. wordt de waterkering officieel geopend met het in werking stellen van het kunstwerk.
 
Bron Gemeente Nijmegen