Arnhem, 16 juni 2009
Vertrouwen in Gelderse economie groeit ondanks tegenvallende resultaten
Economie in Centraal Gelderland nog in mineur
De teruglopende prestaties van het bedrijfsleven in het eerste kwartaal hebben zich in het tweede kwartaal doorgezet. Veel bedrijven kampen met een dalende omzet, export, winst, rendement en werkgelegenheid. De Gelderse resultaten zijn echter positiever dan de landelijke resultaten. Opmerkelijk is ook dat het ondernemersvertrouwen gestegen is ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit blijkt uit COEN, de conjunctuurenquête Nederland die in het eerste kwartaal van 2009 is uitgevoerd.
Dalende resultaten
Ondernemers in Centraal Gelderland hebben de resultaten in de afgelopen maanden verder zien verslechteren. Een derde van de ondernemers vindt het economische klimaat verslechterd. Zo kampen meer bedrijven dan verwacht met een dalende omzet en een afnemende export. Een vijfde van de ondernemers kent een dalende omzet (landelijk een derde). Met name de groothandel, horeca en bouw kennen een lagere omzet dan het voorgaande kwartaal. Toch zijn er ook lichtpuntjes: zo verwacht 40 % van de bedrijven in de vervoerssector in Centraal Gelderland de komende tijd een stijgende omzet. Wat betreft de export geeft 43% van de exporterende ondernemers aan een terugval te bemerken in de afgelopen maanden. Binnen de industrie en de groothandel wordt dit effect het meest ondervonden.
Werkgelegenheid en vertrouwen
Een vijfde van de bedrijven in Centraal gelderland heeft het in de afgelopen periode met minder personeel gedaan. Dit is een zorgelijk resultaat, maar minder negatief dan op voorhand werd gedacht. De negatieve werkgelegenheidsontwikkeling is het sterkst in de horeca, de bouw, de industrie en de groothandel. Ondanks de matige resultaten is men minder negatief gaan denken over de komende periode; minder ondernemers dan voorheen verwachten een verdere verslechtering van de resultaten. Het ondernemersvertrouwen ligt hoger dan in het vorige kwartaal.
Crisis
De belangrijkste productiebelemmerende factor voor het bedrijfsleven is de onvoldoende vraag naar de producten. De laatste tijd merken bedrijven – vooral mkb-ers – dat ze moeilijker krediet kunnen verkrijgen (met name in de bouw, horeca, groothandel en zakelijke dienstverlening). Om de crisis het hoofd te kunnen bieden nemen bedrijven het meest vaak maatregelen door tijdelijk personeel af te stoten en investeringen uit te stellen.
Minder administratieve lasten door gezamenlijk conjunctuuronderzoek
De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is de opvolger van de Enquête Regionale BedrijfsOntwikkeling (ERBO), de voormalige conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, EIB en CBS zetten gezamenlijk de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) op, opgebouwd rondom bestaande maandenquêtes van CBS en EIB. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen in het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. In het huidige vierde kwartaal kan op regionaal niveau uitgebreider wordt gerapporteerd dan de overige kwartalen. Door de intensieve samenwerking dalen de administratieve lasten in verband met deze conjunctuurenquêtes