Investeer Nuon-gelden in regionale economie


 
Arnhem, 6 januari 2009
 
Investeer Nuon-gelden in regionale economie!
Voorzitter KvK doet dringend verzoek aan Provincie Gelderland
 
Tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland op 5 januari riep Gert-Jan Oplaat, de voorzitter van de KvK, de Provincie Gelderland op om de dividenden uit het Nuon stamkapitaal te laten rollen. “Het geld is nú nodig om Gelderland dynamisch te houden. Haal investeringen in de infrastructuur naar voren, steek meer geld in projecten die de economie versterken, verminder de administratieve regeldruk die ondernemers zo de adem beneemt”, aldus Gert-Jan Oplaat.
 
Dat er inmiddels iets aan de hand is met de economie valt ook in Gelderland niet meer te ontkennen. De economie lijkt zelfs tot stilstand gekomen. Orders worden geannuleerd, werkgevers en werknemers komen zonder werk te zitten, volle magazijnen kosten bedrijven handenvol geld. De opbrengst aan dividenduitkeringen bestaat elk jaar uit vele tientallen miljoenen die worden keurig geparkeerd in het Meerjaren Investeringsprogramma Gelderland (MIG). Het geld wordt er alleen uitgehaald als het echt nodig is. En dat is nú volgens de Kamer van Koophandel. Daarom doet de KvK het dringende verzoek aan de Provincie Gelderland om het Nuon-geld nú te investeren in kansrijke en de economie versterkende projecten.
 
Kijk over de grens voor personeel
Volgens de voorzitter van de KvK is het ook hoog tijd om meer over de grenzen te kijken. Ondanks de huidige recessie is er door vergrijzing en ontgroening op korte termijn al sprake van een kwantitatief en kwalitatief tekort op de arbeidsmarkt. De krapte is het grootst als het gaat om functies in de techniek, het transport en de zorg. Over de grens beschikken ze over een ruim arbeidspotentieel van jonge talenten. Als het aan de KvK ligt, wordt de samenwerking met Duitse partners uitgebreid: niet alleen handel maar ook gebruik maken van elkaars kennis en expertise zodat het MKB aan weerszijden van de grens kan putten uit elkaars arbeidspotentieel.
 
Overweldigend
De belangstelling voor het grootste netwerkevent in de regio dat dit jaar in het teken stond van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) was ook nu weer overweldigend. Ruim 850 ondernemers en politiek bestuurlijke relaties waren naar Papendal gekomen om de nieuwjaarsrede van de voorzitter te horen en om meer te horen over de kansen die MVO biedt. Herman Hulshof van Koninklijke Hulshof uit Lichtenvoorde, Ronnie Reijnen van Drukkerij de Kleijn uit Wijchen en Timmo Terpstra van Peeze Koffiebranderij uit Arnhem gaven de zaal concrete adviezen over hoe zij met MVO ´bewust meer winst´ kunnen realiseren.
 
MVO in de praktijk
Net als vorig jaar werkte de KvK weer samen met ROC Rijn IJssel. Studenten van Rijn IJssel werden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst ingezet zodat ze uitgebreid werkervaring op konden doen. Bovendien hadden studenten van Rijn IJssel dit jaar in opdracht van de KvK een speciale MVO-krant geproduceerd die alle gasten na afloop van de nieuwjaarsbijeenkomst meekregen.
 
Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming en rechtspersoon die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,7 miljoen. Het handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert de KvK de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de KvK succesvol ondernemerschap in Nederland.
 
Bron Kamer van Koophandel Centraal Gelderland