Vetstaartlammetjes geboren in Orientalis


Vetstaartooi en lammetje in de wei – foto Museumpark Orientalis
 
Heilig Landstichting, 17 maart 2011

Vetstaartlammetjes in Orientalis
Nieuw leven in museumpark

Afgelopen week zijn drie vetstaartlammetjes geboren in Museumpark Orientalis. Vandaag mochten de lammetjes voor het eerst de wei in met hun moeders en maakten zij kennis met de rest van de kudde. Zo stonden zij symbool voor de nieuwe start die het museumpark dit seizoen maakt.
Op dit moment zijn er nog twee ooien drachtig, dus binnen enkele weken kunnen er vijf zwarte lammetjes bewonderd worden. Tijdens historische wandelingen en de weekendopenstellingen kan het publiek genieten van het nieuwe leven op de boerderij in het Joodse dorp van Orientalis.

Schapen in het Joodse dorp
Het vetstaartschaap is een van de diersoorten die op de boerderij in het Joodse dorp van Orientalis verzorgd worden. De voorloper van Museumpark Orientalis, het Bijbels Openluchtmuseum, ontdekte eind jaren negentig dat er in vroeger tijden in het Nabije Oosten ook vetstaartschapen liepen en importeerde een aantal van deze schapen uit Duitsland.
Het schaap is ook bekend als Karakul of vetstuitschaap. Het vetstaartschaap is sterk en zeer goed bestand tegen klimaatwisselingen en armelijk voedsel. In de opvallend brede staart van het schaap hoopt zich veel vet op, bij een ram soms wel een kilo. Dit zijn reserves voor slechte tijden, vergelijkbaar met de vet- en/of wateropslag in de bulten van dromedarissen en kamelen.

Schapen behoren tot de oudste gedomesticeerde diersoorten. Een schaap was in het oude Israël en omliggende landen een waardevol dier. Het kon in kuddes worden gehouden en was weinig kieskeurig wat voedsel betreft. Naast vlees, melk en wol was er ook behoefte aan offervee in het Nabije Oosten. Daarom komen in bijbelverhalen regelmatig schaapskuddes en –herders voor.

Restauratie
Het Joodse dorp, Beth Juda, is een van de 100-jaar oude Rijksmonumenten in het museumpark die op dit moment gerestaureerd worden. Dit restauratieproject is het meest omvangrijke op het gebied van religieus erfgoed in Nederland. Verder werkt Orientalis aan een vernieuwing van het museum.

Toekomstplan Orientalis
Orientalis is een bijzondere instelling die zijn wortels heeft in het unieke religieus erfgoed van de 100-jarige Heilig Land Stichting. De monumentale gebouwen en beelden staan in een uitgestrekt park. In het najaar van 2010 presenteerde Museumpark Orientalis zijn toekomstplan ‘Museumpark Orientalis: zinvol beleven 2011-2015’. De essentie van dit plan is de realisatie van een eigentijds museumpark voor wereldreligies en spiritualiteit dat voortbouwt op de fundamenten van de Heilig Land Stichting. Onder een nieuwe directie wordt gewerkt aan een nieuw, laagdrempelig Orientalis voor een groter en breder publiek.
Daarom is het museumpark in 2011 beperkt open: vanaf 1 april zijn er historische wandelingen te boeken, op 25 en 26 juni wordt het seizoen geopend met een Zomerfestival, daarna zijn er tot en met oktober weekendopenstellingen

Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Tel. 024-3823110
www.museumparkorientalis.nl   –   http://www.romeinseherberg.nl/