Landslide – Plufabriek, 2-9 april

Voici les clefs/De inval: LANDSLIDE
Merijn Hos & Raymond Teitsma
Parapufabrieken Nijmegen, 2 t/m 9 april 2010

‘Landslide’ is de werktitel van de samenwerking die Merijn Hos en Raymond Teitsma van 2 April tot en met 9 April met elkaar aangaan in de Paraplufabriek te Nijmegen. Gedurende een week zullen zij de expositieruimte gebruiken als gezamenlijk atelier en vullen met werk dat als dialoog fungeert tussen hen beiden en hun verscheidene manieren van werken.

‘Landslide’ vindt plaats in het kader van ‘Voici les clefs/De inval’, waarbij telkens een of meerdere kunstenaars worden uitgenodigd om een krachtige inval te doen in onze tentoonstellingsruimte. Ze krijgen de sleutels van de Paraplufabriek om er een kleine week in volledige vrijheid te werken en het daaropvolgende weekend naar buiten te treden.

In ‘Landslide’ zullen Hos en Teitsma ieder aan een andere kant van de expositieruimte een persoonlijke werkplek inrichten en met gebruik van de gehele ruimte en alle denkbare materialen letterlijk naar elkaar toe werken. In het midden zullen ze elkaar treffen en als een aardverschuiving over elkaar heen werken. Vorm zal in het proces boven esthetiek staan. Het project zal gedurende die week live te volgen zijn op: www.thelandslide.nl. Verwacht tekeningen, schilderijen, collages, objecten en alles daar tussen in.
 
Merijn heeft een stijl die zich laat kenmerken door heldere, klare lijnen, vormen- en kleurgebruik waarin hij op een bijna minimalistische manier figuurlijke vormen neerzet. Raymond is een jonge surrealistische schilder en maakt dramatische, visuele afbeeldingen vol nostalgie en humor. De twee werken in een totaal tegenovergestelde manier van elkaar. Toch is er een sterke overeenkomst in het werk van beide kunstenaars te vinden, die ligt in de onderwerpen en dan voornamelijk in de dubbele boodschap van de humor in het werk.
Beide kunstenaars gingen eerder een samenwerking aan die in 2003 resulteerde in hun eerste expositie bij “The Knitting Factory” in New York.
 

Kunstenaars Biografieën

Merijn Hos (1978, Enschede, NL), ook wel bekend onder zijn alias Bfree, is illustrator en beeldend kunstenaar. Hij studeerde in 2004 af aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten met een BFA in Illustratie. Sindsdien werkt hij 50% van de tijd als illustrator en de andere 50 % aan zijn vrije werk in de vorm van exposities en publicaties. Als illustrator wordt hij vertegenwoordigd door het Amsterdams/Londens agentschap EdsonWilliams Ltd. en het New Yorkse Agentschap Hugo & Marie. Hij werkte onder andere aan een print campagne voor Coca Cola, aan een eigen lijn bij het Amerikaanse tassen label LeSportsac en aan een animatie voor de toon aangevende kinderserie YoGabbaGabba voor Nickelodeon. Hij exposeerde onder andere solo in Luxemburg en Madrid en onlangs verscheen zijn tweede boek, De Marigolds, een bundeling van zijn vrije werk van de afgelopen twee jaar.
(www.merijnhos.com)

Raymond Teitsma (1981, Utrecht, NL) studeerde in 2004 af aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten met een BFA in Illustratie. Tegenwoordig werkt hij als beeldend kunstenaar aan autonome projecten, animaties en schilderijen. Zijn werk wordt getypeerd door invloeden van de pop- en zapcultuur, de jaren ’50 en ’60 en een belangstelling voor techniek en materialen die hij breed uiteenzet in verschillende projecten. Hij animeerde o.a. een videoclip voor de Amerikaanse band Joan As Police Women en voor Bas Haring’s Wisebits, hij is gelieerd aan Birgit Schuurmans’ Prints and the Revolution en zijn werk is o.a. gepubliceerd in de Playboy. Recent verscheen van zijn hand ‘Another Year In Paradise’, een zine met werk van zijn punkpopart-project, onlangs nog tentoongesteld in Gallery Alley in het Belgische Hasselt .
(www.teitsma.com)

Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek
Van Oldenbarneveltstraat 63a
6512 AT Nijmegen
024-3601746
www.expoplu.nl