Leerlingen Duiken in Gouden Eeuw van Gelre tijdens Middeleeuwse Scholendagen

Van 4 tot en met 8 september bieden Gebroeders van Lymborch Junior, Museum De Bastei en Kasteel Doornenburg een unieke onderwijservaring aan: voor de zesde maal vinden de Middeleeuwse Scholendagen plaats, speciaal gericht op basisschoolleerlingen.

Bron_Gebroeders van Lymborch Huis Middeleeuwse Scholendagen
Bron: Gebroeders van Lymborch Huis

Tijdens deze bijzondere dagen maken scholieren kennis met het rijke culturele verleden van Gelre, met een focus op kunst, ambacht en duurzaamheid. Door zelf aan de slag te gaan met diverse activiteiten wordt hun creativiteit en vakmanschap gestimuleerd. Of het nu gaat om muziek maken, dansen, tekenen, zwaardvechten of zelfs een kanon afvuren, het programma is zowel leerzaam als vermakelijk. Ook worden er workshops gehouden zoals ‘middeleeuwse tafelmanieren’ en het bereiden van wilde kruidenboter.

De ervaringen worden verrijkt door het inspirerende verhaal van de drie Gebroeders van Lymborch, kunstenaars uit Nijmegen uit de 15e eeuw. Deze jonge broers maakten furore aan het Franse hof en werden beschouwd als een van de grootste kunstenaars van hun generatie.

De locaties voor deze dagen, De Bastei en Kasteel Doornenburg, benadrukken het belang van de natuurlijke omgeving. In de middeleeuwen was duurzaam leven geen optie, maar een noodzaak. Materialen werden hergebruikt en niets ging verloren. Deze ethos wordt weerspiegeld in workshops waarbij kinderen zelf pigmenten maken uit natuurlijke materialen.

Gedurende de week verwelkomt Museum De Bastei 600 leerlingen van twaalf scholen uit Nijmegen van maandag tot en met donderdag. Kasteel Doornenburg is op vrijdag 8 september het toneel voor 200 extra scholieren. De Middeleeuwse Scholendagen worden financieel ondersteund door de Provincie Gelderland.

Meer informatie over dit educatieve programma is te vinden op de website gebroedersvanlymborch.nl/educatie.

Bron_De Bastei Middeleeuwse Scholendagen
Bron: De Bastei
Bron_Gebroeders van Lymborch Huis- Middeleeuwse Scholendagen
Bron: Gebroeders van Lymborch Huis