Leerlingen van Montessori College uit Groesbeek zijn door naar finale van Vakkanjers

Iann, Sander, Mo en Mark van het Montessori College in Groesbeek staan in de landelijke finale van Vakkanjers. Afgelopen schooljaar zijn ze uitgedaagd om hun school te voorzien van ‘frisse lucht’. Tijdens de halve finale presenteerden ze hun idee aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Aan het eind van de dag werd bekend dat dit team een plek heeft bemachtigd in de landelijke finale op donderdag 8 juni in Apeldoorn.

Vakkanjers II

Frisse lucht in de klas is belangrijker dan ooit

Dit schooljaar staat helemaal in het teken van frisse lucht. Mede door corona staat dit thema hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties. Hoe zorgen we ervoor dat de scholen voorzien worden van voldoende frisse lucht? Om die vraag te beantwoorden, worden de belangrijkste bewoners van de school zelf betrokken: de leerlingen.

Vakkanjer Scout: de frisse schoolruimte

Team Synfotobot van het Montessori College deden mee met Vakkanjer Scout (brugklassers). Zee kregen de opdracht om een schaalmodel van hun eigen school, klaslokaal, gymzaal, kantine of verdieping te maken. Ze gaan onderzoeken hoe ze op een slimme en energiezuinige manier hun school van frisse lucht kunnen voorzien. Aan de hand van het gebouwde schaalmodel presenteren ze hun oplossingen.

Halve finales en landelijke finale

Tijdens deze eerste halve finale bij het Sint-Janslyceum in ’s-Hertogenbosch hebben 6 teams een ticket naar de landelijke finale bemachtigd. Ze presenteerden hun ideeën op de Vakkanjers markt aan een vakjury. Ook namen alle teams een professionele pitch video op. De beste teams hebben zich geplaatst voor de landelijke finale op donderdag 8 juni bij New Tech Park in Apeldoorn. Hier presenteren ze hun verbeterde ideeën opnieuw aan de jury. Benieuwd naar de ideeën en oplossingen van de andere finalisten? Kijk op www.vakkanjers.nl

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.