Leesbevorderaars de BiebBoys spelen hoofdrol in nieuw kinderboek

Op woensdag 15 maart verschijnt het boek ‘De BiebBoys beschuldigd!’ bij uitgeverij Zwijsen, een jeugdboek over de BiebBoys van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Het boek is geschreven door Petra Mackenbach, werkzaam bij de bibliotheek en onderdeel van het BiebBoys-team. Verschillende medewerkers van de bibliotheek spelen een rol in het boek. Op maandag 20 maart vindt de feestelijke boekpresentatie plaats in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.

biebboys boek bibliotheek

In het toneelleesboek ‘De BiebBoys beschuldigd!’ beleven BiebBoys Kees en Joran een spannend avontuur. Ze worden ervan beschuldigd dat ze slechte boekentips geven en flauwe grappen uithalen. Zijn de BiebBoys ‘BadBoys’ geworden of is er iets anders aan de hand? Als Kees en Joran als echte spionnen een verdachte willen ontmaskeren, komen ze pas echt in de problemen. Kinderen kunnen een rol kiezen en dit boek samen hardop voorlezen. Ook Bert Hogemans, de directeur van de bibliotheek, klantadviseur Hanneke en beveiliger Henk spelen een rol in het boek. Het boek heeft als leesniveau AVI M6 en is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De illustraties zijn van de hand van Jan Dirk Barreveld. Vanaf woensdag 15 maart is het boek verkrijgbaar in de boekhandel en te leen bij de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. 

Feestelijke boekpresentatie

De feestelijke boekpresentatie vindt plaats op maandag 20 maart van 11.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek de Mariënburg in Nijmegen. Hier mogen kinderen natuurlijk niet ontbreken. Alle groepen 6 uit het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid kregen het eerste hoofdstuk van het boek opgestuurd en zijn uitgedaagd hier een leuk filmpje van te maken. Van de inzenders mogen drie klassen bij het feest aanwezig zijn. De BiebBoys geven op hun eigen enthousiaste wijze een toffe theaterworkshop aan de leerlingen. En last but not least: de groepen gaan naar huis met een BiebBoys goodiebag met o.a. een exemplaar van het boek ‘De BiebBoys beschuldigd!’ voor in de klas.

Over de BiebBoys

De BiebBoys zijn ontstaan tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Ze voelden toen meteen de noodzaak om leerlingen thuis via filmpjes te activeren om met lezen en boeken aan de slag te gaan. In 2021 wonnen de BiebBoys de NBD Biblion-prijs voor Beste Jeugdspecialist. Deze prijs is bedoeld voor de beste bibliotheekmedewerker die alles weet over jeugdboeken en zowel binnen als buiten de bibliotheek kinderen weet te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. Nu maken Kees Meulendijks en Joran Floor samen met Petra Mackenbach elke maand een BiebBoys-video rond leesbevordering of digitale geletterdheid voor in de klas, inclusief lespakket. Dankzij Stichting Lezen, de Koninklijk Bibliotheek en Rijnbrink zijn de lespakketten beschikbaar voor bibliotheken en het basisonderwijs door heel Nederland. Alle lespakketten zijn te downloaden via www.biebboys.nl.