Legionella in De Klif, Ark van Oost en bij Union

Nijmegen,14 juni 2007

In doucheruimtes van de Sporthal De Klif, sporthal Ark van Oost en een kleedkamer van de voetbalclub Union is legionella geconstateerd. De douches zijn uit voorzorg gesloten tot uit bemonstering blijkt dat de legionellabacterie niet meer aanwezig is.

De douches in de Nijmeegse sportaccommodaties worden regelmatig gespoeld op basis van de wettelijke voorschriften. Tevens wordt frequent bemonsterd op de aanwezigheid van de legionellabacterie. Daarnaast wordt in juni altijd preventief gecontroleerd op legionella in die complexen die beschikbaar worden gesteld voor vierdaagse activiteiten.
Uit de uitkomst van deze preventieve bemonstering bleek dat in bovenstaande locaties de legionellabacterie aanwezig was. De douches zijn uit voorzorg allemaal gesloten. In de komende dagen worden alle douches thermisch gereinigd. Pas als uit bemonstering blijkt dat de legionellabacterie niet meer aanwezig is worden de douches weer beschikbaar gesteld voor gebruik.

De kans dat een gebruiker ziek wordt van het gebruik van deze douches is heel klein.
Gebruikers die tussen de twee en twintig dagen (gemiddeld vijf à zes dagen) na het douchen de volgende klachten krijgen dienen contact op te nemen met de huisarts: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig. Indien er algemene vragen zijn over legionella, kunt u contact opnemen met de G.G.D. Regio Nijmegen, tel.nr. 024 – 329 71 26.