Lezing Bert Velthuis bij Museumpark Orientalis

Op zondag 14 mei geeft kunsthistoricus Bert Velthuis een lezing over de Piëta. Om 14:00 uur kun je tijdens je bezoek aan Museumpark Orientalis aanschuiven.

Afbeelding Museum Krona

Piëta is het Italiaanse woord voor medeleven. De Piëta van Michelangelo is ongetwijfeld één van de beroemdste beelden uit de kunstgeschiedenis. Maar de voorstelling is al eeuwen ouder en waarschijnlijk in Noord Europa ontstaan. Het betreft een bijzonder moment van Moeder Maria en haar Zoon Jezus. Ze zijn met hun beiden. De dode Christus op de schoot van een zittende Maria. Een hele uitdaging voor de kunstenaar om het dode lijf van de Zoon horizontaal kwijt te kunnen op de fragiele schoot van de Moeder. Wonden in handen, voeten en hartstreek verraden het moment van de gebeurtenis. Christus is net van het kruis gehaald en Maria neemt afscheid van Hem. Maar dit verhaal kent nog vele andere details. Kunsthistoricus  Bert Velthuis gaat in een lezing in op een aantal interessante momenten die plaats vonden tussen kruisafname en graflegging. Piëta’s uit Middeleeuwen tot Moderne Tijd.

Aanmelden voor de lezing is niet nodig. De lezing is kosteloos bij te wonen na toegang tot Museumpark Orientalis. Adres: Profetenlaan 2, 6564 BL Heilig Landstichting. www.museumparkorientalis.nl