Bevrijding van Nijmegen – Stadhuis, 20 sept

Lezing bevrijding van Nijmegen

Dinsdag 20 september 2011 – 20.00 uur

Op dinsdag 20 september verzorgt prof. dr. Hans Blom in het stadhuis van Nijmegen een lezing ter gelegenheid van de viering van de bevrijding van Nijmegen in 1944. Hij zal in zijn lezing ‘Het belang van individuele beslissingen’ onder andere ingaan op de veranderende inzichten in de Tweede Wereldoorlog en de problematiek rond ‘goed’ of ‘fout’ in de oorlog.

Hans Blom was directeur van het Nederlands Instituut voor oorlogsdocumentatie (NIOD) en hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd bekend door zijn oratie ‘In de ban van goed en fout?’ waarin hij afstand nam van het goed-foutparadigma van zijn voorganger bij het NIOD Lou de Jong. Ook schreef hij met enkele collega’s het rapport over de val van Srebrenica.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in het stadhuis (inloop vanaf 19.30 uur) met een kort welkom door burgemeester Thom de Graaf. Daarna volgt de lezing van Hans Blom. Het programma wordt omlijst door muziek en beelden van Nijmegen in oorlogstijd en tijdens de bevrijding. Rond 21.30 uur eindigt de bijeenkomst. De toegang is gratis. Belangstellenden kunnen zich voor de lezing aanmelden via representatie@nijmegen.nl of 024-3299300.
 
Bron Gemeente Nijmegen