Elst (Gld) 8 december 2009
Liberation Route Arnhem Nijmegen wint de Gouden Reiger!
De Liberation Route Arnhem Nijmegen van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, Nationaal bevrijdingsmuseum 1944-1945, Airborne Museum ‘Hartenstein’ en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme heeft voor de film “Onvoltooid Verleden” een Gouden Reiger gewonnen in de categorie ‘Documentaire’.
Afgelopen maandag vond de uitreiking plaats van de Gouden Reigers tijdens het mediafestival “Keying into the Brain” in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
De Gouden Reigers worden uitgereikt aan uitmuntende projecten op het gebied van doelgroepcommunicatie met audiovisuele en/of interactieve media. Alle ingezonden projecten zijn gemaakt in opdracht van bedrijfsleven, (semi)overheid of (non-profit) instellingen.
De documentaire “Onvoltooid Verleden” maakt een deel uit van de Liberation Route Arnhem Nijmegen waarin een duidelijke verwijzing is naar de luisterverhalen van het project, waarin middels persoonlijke verhalen duidelijk wordt dat de regio Arnhem Nijmegen in de laatste twee jaren van WOII een hoofdrol heeft gespeeld op het strijdtoneel.
Een combinatie van gemaakte filmbeelden en historische beelden zorgt voor een prachtige documentaire.
Ook het compleet vernieuwde Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek viel in de prijzen voor de nieuwe ‘Airborne Experience’. De jury was vol lof over het innovatieve karakter van de beleving van de ‘Slag om Arnhem’. De prijs viel in de categorie ‘Ruimtelijke Media’ en de subcategorie ‘Educatie’. De museale ‘Airborne Experience (1944)’ heeft als communicatiedoel om de bezoekers op een zo direct mogelijke wijze te laten beleven hoe de slag om Arnhem is geweest.
De documentaire “Onvoltooid Verleden” is te bekijken in het Airborne Museum Hartenstein en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.
Elst (Gld) 12 september 2008
De regio Arnhem Nijmegen speelde een centrale rol aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Eén van de grootste luchtlandingsoperaties ooit, “Operation Market Garden”, vond hier plaats in september 1944. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit gebied de finale van de bevrijding, “Operatie Veritable”. Deze operatie was de start van het grote Rijnland-Offensief, de laatste fase van de bevrijding van West-Europa. Militairen en burgers bevonden zich in een oorlogs-roulette waarin overleven en dood, geluk en verdriet elkaar afwisselden.
De Liberation Route Arnhem Nijmegen maakt gebruik van moderne communicatiemiddelen. Op 23 historische plekken kunnen bezoekers ooggetuigenverslagen horen – in het Nederlands, Duits en Engels. De verschillende hoorspelen confronteren de bezoeker met de angst van de burgers hetgeen hen nog te wachten staat, de vreugde van de bevrijding of het lawaai van de oorlogsgebeurtenissen.
Bezoekers aan de 23 Luisterkeien die de Liberation Route Arnhem Nijmegen markeren kunnen de informatie van de verschillende verhalen, in de drie verschillende talen, downloaden op www.liberationroute.com, via telefoonnummer (0900-5423728) of beluisteren middels een MP3 – speler die verkregen kan worden bij de VVV kantoren in Arnhem en Nijmegen of bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek of het Airborne Museum te Oosterbeek.
De Liberation Route Arnhem Nijmegen is op 12 september jl. geopend door burgemeester Krikke van Arnhem, burgemeester De Graaf van Nijmegen en gedeputeerde Van der Kolk van de provincie Gelderland in aanwezigheid van vele gasten waaronder enkele Arnhem en Nijmegen veteranen.
De Liberation Route is een initiatief van Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen; Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Airborne Museum en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme.
Website: www.liberationroute.com
Bron: Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen