Limes Festival 2023/2024: Een Romeinse Tijdreis in Nijmegen

Groeten uit het Romeinse tijdperk! Ben je klaar om de wereld van de Romeinen in Nijmegen te ontdekken? Heb je je ooit afgevraagd waarom de Romeinen tweeduizend jaar geleden besloten om in deze regio een bloeiende stad op te richten? Wil je meer te weten komen over hun leven, werk, gevechten en veroveringen? Grijp dan je kans deze kerstvakantie tijdens het Limes Festival en onthul de Romein in jou! Verken de kerstmarkt in het sfeervol verlichte Orientalis, ervaar een Mithrasritueel bij De Bastei, volg de route van het Romeinse aquaduct, bezoek de tempel in Elst en geniet van unieke tentoonstellingen en lezingen in en rond Nijmegen.

Romeins limes Festival in Nijmegen
Foto: Flip Franssen

Dit jaar wordt het Limes Festival (uitgesproken als Liemès) geïntegreerd met de Nijmeegse Winterweken. Ontdek hoe sommige kersttradities hun oorsprong vinden in de Romeinse tijd. Voor twee weken staat de oudste stad van Nederland, samen met haar partners, in het teken van de rijke Romeinse historie door middel van diverse activiteiten, workshops, lezingen en historische wandeltochten langs plaatsen waar dit verleden nog steeds zichtbaar is.

Het festival focust op de Limes, de historische grens van het Romeinse Rijk, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In samenwerking met 8 locaties in Nijmegen, Elst, Wijchen en Berg en Dal, biedt het festival een uitgebreid programma van workshops, lezingen en wandelingen.

Het Limes Festival vindt plaats van 26 december tot en met 6 januari. Aan dit evenement nemen deel: Museumpark Orientalis, Valkhof Museum, De Bastei, gemeente Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, ACBN, Radboud Universiteit, Het Gilde, Museum Kasteel Wijchen, Tempel Kerk Museum Elst, NYMAtours, gemeente Berg en Dal. Tijdens de Winterweken kun je ook genieten van Romeinse elementen: een Romeins verhaal in de bibliotheek Mariënburg, Romeinse kunst creëren in Muzieum, en een Romeins badhuis ervaren op de Grote Markt tijdens nieuwjaar. En op zaterdag 23 december zullen Romeinse soldaten je verwelkomen in de binnenstad!