Spaarlampenactie bij Live Earth Alert, 7 juli

Nijmegen, 3 juli 2007

Mensen die hun gloeilampen willen omruilen voor een spaarlamp, kunnen dit aanstaande zaterdag 7 juli kosteloos doen op het Mariënburgplein in Nijmegen. Daar wordt die dag het evenement Live Earth Alert gehouden.

Op 7 juli wordt wereldwijd uitgebreid stilgestaan bij de klimaatverandering. In Nijmegen gebeurt dat door onder meer een eco-modeshow van kleding die klimaatneutraal is geproduceerd, muziekoptredens, een debat, en een presentatie van een nieuwe zonnecel met hoog rendement die is ontwikkeld door de Nijmeegse Radboud Universiteit.

De gemeente Nijmegen levert een bijdrage aan de dag in de vorm van de inruilactie ‘een spaarlamp voor een gloeilamp’. Alle bezoekers van Live Earth in Nijmegen kunnen op deze manier direct bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. De actie geldt zolang de voorraad strekt: in totaal worden 500 spaarlampen weggegeven. Van de gloeilampen maakt een kunstenaar ter plekke een kunstwerk dat de energieverspilling van gloeilampen verbeeldt.

Tijdens de dag zullen verschillende instellingen en bedrijven met een duurzame achtergrond hun producten tonen. Om in de geest van Live Earth te blijven, wordt de dag feestelijk afgesloten met optredens van verschillende lokale bands en een dj.

Live Earth Alert wil iedereen bewust maken van de gevolgen van de klimaatverandering. Het evenement wordt georganiseerd door studenten Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen en ondersteund door de gemeente Nijmegen. In Nijmegen begint het evenement om 13.00 uur op het Mariënburgplein en duurt tot 23.00 uur. De gloeilampen kunnen tussen 13.00 en 18.00 uur ingeruild worden.

Programma
13.00 uur: Opening markt, debat met wethouder Jan van der Meer, directeur Wim Wolters van de Nijmeegse energiecentrale Electrabel en Volkert Vintges, directeur van de Gelderse Milieu Federatie; presentatie Nijmeegse zonnecel.
14.00, 16.00 & 18.00 uur: Eco-modeshow van het kledingmerk Dutch Spirit, een modelabel dat zijn kleding klimaatneutraal produceert.
13.00-18.00 uur: inruilactie ‘een spaarlamp voor een gloeilamp’.
Tussendoor zijn er doorlopend muziekoptredens.

Bron: Gemeente Nijmegen