Romeinse GASTRONOMIE – Luxe en.., 2 jan


 Wandschildering met banketscène. Op de schildering rechtsonder is te zien hoe een man overgeeft, ondersteund door een slaaf. Afkomstig uit Pompeii. Fotograaf: Luciano Pedicini/Archivio dell’Arte, Napels

“Het ezeltje werd afgedekt door twee schalen, waarop in de rand de naam Trimalchio stond gegraveerd, plus het gewicht in zilver. Op de schotel waren ook plateautjes gesoldeerd met daarop relmuizen onder een laag honing en maanzaad. Er waren ook gloeiend hete braadworstjes op een zilveren roostertje, terwijl onder dat roostertje Syrische pruimen met granaatappelpitten lagen.”
(Petronius, Satyrica (Maaltijd bij Trimalchio), vertaling: Vincent Hunink)
 
Laatste avondopenstelling tot 22 uur: de Romeinse gastronomie bij ‘Luxe en decadentie’
Vrijdag 2 januari van 17 tot 22 uur in Museum Het Valkhof
 
De kerstvakantie biedt een mooie én laatste gelegenheid om de expositie ‘Luxe en Decadentie’ in Museum Het Valkhof te bezoeken. Deze toptentoonstelling is nog tot en met zondag 4 januari 2009 te zien. Dit wordt voorafgegaan door de allerlaatste avondopenstelling op vrijdag 2 januari met als thema ‘De Romeinse gastronomie’. Een must voor lekkerbekken! De lezingen worden gegeven door Romeins culinair specialist Janiek Kistemaker. Daarnaast is er een proeverij van Romeinse gerechten door de Historische Keuken en serveert het Museumcafé Romeins eten. De Nijmeegse band ‘De Mannen van Oost’ zorgt voor de muzikale noot.

De lezing ‘De Romeinse gastronomie’ wordt om 19.00 en 20.15 uur gegeven door Janiek Kistemaker, Romeins culinair specialist. Zij studeerde Klassieke Talen en verricht nu onderzoek naar de Romeinse culinaire geschiedenis. Pauwenhersenen en flamingotongetjes. Bastaardnachtegalen. In hun geheel opgediende everzwijnen, gevuld met worsten en vette lijsters. Schranspartijen tot diep in de nacht, slechts onderbroken door braken en steevast eindigend in ontucht. Dergelijke clichébeelden rond de Romeinse eetcultuur probeert Janiek Kistemaker in haar lezing zodanig te ontmaskeren, dat de werkelijkheid erachter zichtbaar wordt. Een werkelijkheid van primitieve, roetzwarte keukens, maar kleurrijk en complex genoeg om tot onze verbeelding te blijven spreken. En die, ondanks het tijdverschil, dichter bij onze eigen gastronomie staat dan wij denken.

Cateringbedrijf De Historische Keuken verzorgt een (gratis) proeverij van Romeinse hapjes en wijn, gebaseerd op historische recepten, zoals ‘puls punica’. Dit is een gerecht met ricotta en gort, oorspronkelijk bedoeld om de gladiatoren te sterken.

Ook kunnen bezoekers tussen 17.30 en 21.00 uur in Het Museumcafé genieten van authentieke Romeinse gerechten, zoals ‘Esicia Omentata (gehaktballetjes met pijnboompitten). De live muziek met klezmer sound komt van ‘De Mannen van Oost’.

Programma vrijdag 2 januari:
17.00 – 22.00 uur: gratis proeverij De Historische Keuken
17.30 – 21.00 uur: Romeins eten in Het Museumcafé (reserveren voor groepen aanbevolen)
18.00- 22.00 uur: live muziek De Mannen van Oost
19.00 – 19.45 uur: lezing ‘De Romeinse gastronomie’ door Janiek Kistemaker
20.15 – 21.00 uur: lezing ‘De Romeinse gastronomie’ door Janiek Kistemaker 
 
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl
Open in de periode t/m 4 januari 2009: dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari.
Overige avondopenstellingen tot 22.00 uur: 19 december (lichaam, mode en sieraden) en 2 januari (gastronomie).
 
Overzicht alle acht avondopenstellingen
 

Venus: beeldmotief van de tentoonstelling. Afkomstig uit Pompeii (hoogte 104 cm)
Foto: Jochen Hähnel/terz advertising, Berlin