Maandagenda MEI/JUNI

AFRIKAMUSEUM – BERG EN DAL
Postweg 6, Berg en Dal
www.afrikamuseum.nl

EXPOSITIES

HEDEN VAN HET SLAVERNIJVERLEDEN – NIEUW
vanaf 17 juni
In deze expositie maak je kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Trans-Atlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Heden van het slavernijverleden: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van tot slaaf gemaakte en hun nazaten centraal stelt. 

DOOR DE LENS VAN – LAATSTE KANS
verlengd t/m 23 mei 2021 
In deze bijzondere tentoonstelling, voortgekomen uit de samenwerking tussen World Press Photo en het Afrika Museum, is het werk van 17 fotografen te zien. De fotografen, afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, laten op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien. Met verschillende thema’s waaronder wederopbouw, oorlog en gendergelijkheid toont de expositie het menselijke en nieuwsgierig makende verhaal van zowel de fotograaf als de gefotografeerde.

BITTER CHOCOLATE STORIES
verlengd t/m 3 oktober 2021 
Zes kinderen vertellen in Bitter Chocolate Stories hun verhaal. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. Deze tentoonstelling is i.s.m. Tony Chocolonely. 

ACTIVITEITEN
Het Blauwe Uur
op 2 & 30 mei
Het Blauwe Uur is een programmaserie van het Afrika Museum over veranderingen in de tijd, beeldvorming en de uitdagingen van vandaag. Een afwisselend programma op de zondagmiddag, waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. De vorm varieert van talks tot film of theater. Van een lezing vol pakkende beeldfragmenten met presentatrice en geschiedenisdocente Naomi Nagtegaal en dichter en
mensenrechtenactivist Jerry Afriyie. Ook zijn er een aantal mooie optredens vol poëzie en woordkunst uit Nederland met onder meer Gershwin Bonevacia en Wout Waanders. De evenementen worden ook online aangeboden.  Bezoekers kijken naar Het Blauwe Uur
Meivakantie – Activiteiten voor het hele gezin  
In de meivakantie (1 t/m 16 mei) is in het Afrika Museum het vakantielab weer geopend.
Hier kun je kennis maken met batikken en sjabloneren; technieken waarmee je patronen kunt maken en die overal ter wereld te vinden zijn. Tijdens de workshop maak je patronen die betekenissen hebben en zo kun je ‘pratend patroon’ maken; een kunstwerk met een persoonlijk verhaal en een boodschap. Hiervoor laat je je inspireren door symbolen en patronen uit verschillende Afrikaanse landen en ga je experimenteren met patronen en kleuren. Leuk voor jong en oud! Iedere dag in de meivakantie staat er een andere workshop centraal. Kijk voor meer info en tijden op: www.afrikamuseum.nl Online activiteiten Online zijn de musea open, 24/7, en is er van alles te zien en te doen. Op de websites lees je in wereldverhalen meer over de collecties van de vier musea en duik je met de conservatoren in het depot. 

Podcasts
Luister naar Studio Afrika, met onder meer Floortje Dessing, Willie Wartaal en Abdelkader Benali. Luister naar de podcast Maankracht bij het enorme kunstwerk Project of the Moon in Tropenmuseum. 
podcast What a Genderful World, een samenwerking van het Wereldmuseum en Operator Radio.

YouTube-kanaal
Kom meer te weten over het culinaire erfgoed van Azteken op het YouTube-kanaal van Museum Volkenkunde en kijk op de website van het Tropenmuseum voor heerlijke wereldse recepten. Voor de kinderen: doe-het-zelf activiteiten
Voor de kinderen zijn er wereldse doe-het-zelf-activiteiten voor thuis. 
Met elke maand een nieuwe activiteit; maak een strik met kleurrijke waxprints in mei. Volg de online videoreeks en podcast What a Genderful World, een samenwerking van het Wereldmuseum en Operator Radio. 

Andere online activiteiten Het Afrika Museum presenteert programmaserie Het Blauwe Uur, die zowel online en wanneer mogelijk offline aangeboden wordt.