Malinees huis – Afrika Museum, 27-28 aug


 
Oplevering Malinees huis in het Afrika Museum

Het wordt een bijzonder weekend in het Afrika Museum. Na vier weken van hard werken wordt in het weekend van 27 en 28 augustus in het Buitenmuseum het lemen Djennéhuis opgeleverd. Volgens de traditie van de Malinese stad Djenné kunnen bezoekers de metselaars helpen bij de laatste afwerking van het huis. Met op de achtergrond de klanken van muzikanten uit West-Afrika, wordt gezamenlijk de laatste hand gelegd aan dit voor Nederland unieke bouwwerk. Dus, steek deze zondag in het Afrika Museum de handen uit de mouwen en in het leem!
 
Museumbezoekers helpen bij de bouw
Sinds eind juli wordt in het Buitenmuseum door meester-metselaar Boubacar Kouroumansse met drie collega’s gewerkt aan de bouw van een traditioneel huis uit Djenné (op schaal 1:2). Op zondag 28 augustus wordt het huis opgeleverd. De Malinese stad Djenné trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers vanwege zijn unieke leemarchitectuur. Het beroemdste gebouw van de stad is de moskee die ieder jaar opnieuw met leem bepleisterd wordt. Een hoogtepunt voor toeristen, want zij mogen de leembouwers hierbij helpen. In navolging van deze gewoonte worden museumbezoekers op 27 en 28 augustus uitgenodigd te helpen bij het bepleisteren van het huis in het museum. 
  
Inwijdingsceremonie
Volgens Malinese traditie wordt op zondag 28 augustus het huis tijdens een ceremonie ingewijd. Metselaars, vrienden en familie komen samen bij het huis en ook het museumpubliek kan hierbij aanwezig zijn. Ter bescherming van het huis en de bewoners wordt boven de deur in de muur een koehoorn met daarin een beschermende tekst ingemetseld.
 
Live muziek
Zondag 28 augustus is de laatste zomerse muziekzondag van dit jaar. Zoumana Diarra en Basil Maneka nemen de bezoeker mee op een muzikale reis van Mali naar Congo. Met hun sprankelende muziek op gitaar, djembé en kora brengen ze authentieke West-Afrikaanse sferen naar het Afrika Museum.

Blote voeten in het leem
Op 27 en 28 augustus kunnen kinderen voor het laatst deze zomer zelf van leem een Malinees huis bouwen. De workshop start met het gebruiksklaar maken van het leem: met blote voeten wordt in een grote kuip een mengsel van klei en water gestampt. Vervolgens wordt met de zelfgestampte leem een miniatuur bouwwerk in Malinese stijl gemaakt.

Het programma van dag tot dag is te vinden op http://www.afrikamuseum.nl/ onder het kopje ‘activiteiten’.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:

maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur