Film: Margot at the Wedding – Top, 15 jan

Film: Margot at the Wedding
Noah Baumbach, VS, 2007 – TOP Bennel, 15 januari 2009
 
Een avondje lekker onderuithangen zit er bij dit meesterlijke familierelaas niet in, want het trekt, het schuurt, sommige personages zijn zo irritant dat je met kromme tenen zit te kijken en toch is “Margot” zeker geen irritante film.

De snobistische, neurotische New-Yorkse schrijfster Margot (Nicole Kidman) reist met haar puberzoon Claude naar haar ouderlijk huis, waar haar zus Pauline (Jennifer Jason Leigh) nu woont. Pauline is nog een beetje in het hippie tijdperk blijven hangen, en heeft nu besloten met haar zoveelste vriendje Malcolm (Jack Black) te trouwen. Margot, die iedereen tegen de haren instrijkt met haar semi-intellectueel gebabbel, waarbij ze mensen te pas en te onpas psychologisch analyseert (“is nooit tegen jullie gezegd dat jullie zoon autistisch gedrag vertoont?”), weet met haar eigen dilemma’s en emoties echter veel minder goed om te gaan. En de problemen van haar zoon lijken grotendeels aan haar voorbij te gaan.

Ze heeft besloten eens even orde te gaan scheppen in het leven van haar hopeloze zuster, en Malcolm wordt daarbij natuurlijk meteen afgeserveerd. De spanningen in het idyllisch gelegen familiehuis lopen steeds hoger op, wat bij de kijker zowel op de lachspieren als op de zenuwen werkt.

Door de korte scènes wordt je als kijker meegezogen in de nerveuze stemming in het huis, waar iedereen op zijn hoede is. De jaren ’70 lenzen zorgen verder voor een oude familiekiekjes-sfeer. De gebotoxte, maar geweldig acterende Nicole Kidman, de innemende Jennifer Jason Leigh en de ontroerende Claude maken deze film tot een onthutsende maar intrigerende kijkervaring.
Bestelcode:- / Prijs: 4 Euro / Datum: Donderdag 15 januari/ Aanvang: 20:00 / Zaal open: 19:30

Voor meer informatie over TOP kijk op www.topbemmel.nl