Mariënburgkapel wordt tijdelijk verhuurd

Nijmegen, 23 september 2008
 
De Mariënburgkapel wordt tijdelijk verhuurd. Vanaf medio november zullen er wisselende exposities plaatsvinden. In de tussentijd praat de gemeente Nijmegen met boekhandel Selexyz en Dols Vastgoed over de realisatie van een boekwinkel in het pand in combinatie met horeca en culturele activiteiten.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten op basis van de uitkomsten van een aanbesteding voor de eeuwenoude Mariënburgkapel. Doel van deze in april opgestarte procedure was het vinden van een culturele invulling voor het rijksmonument.

Een concreet plan dat aan alle gestelde randvoorwaarden voldoet heeft de aanbesteding niet opgeleverd. Wél hebben zich twee partijen gemeld die interesse hebben in het exploiteren van het gebouw. Met één van hen (de combinatie Selexyz/Dols Vastgoed) gaat de gemeente nu verder praten. Uitgangspunt bij de gesprekken is te komen tot een invulling van de kapel als boekwinkel in combinatie met horeca en culturele activiteiten, bijvoorbeeld in de vorm van lezingen en boekpresentaties. Dit model is een succes gebleken bij de vestiging van Selexyz in de Dominicanenkerk in Maastricht. Het college staat open voor een vergelijkbaar initiatief in Nijmegen omdat het beantwoordt aan de wens van een culturele invulling van de kapel en de kapel toegankelijk maakt voor een breed publiek.

In afwachting van de uitkomst van de gesprekken met Selexyz/Dols Vastgoed gaat de gemeente de kapel tijdelijk verhuren ten behoeve van wisselende exposities, muziekvoorstellingen, lezingen e.d. Hiervoor hebben zich reeds enkele gegadigden gemeld. De eerste expositie die wordt gehouden is van de Nijmeegse kunstenares Marijke van Balen. In de Mariënburgkapel worden vanaf medio november haar portretten van bekende Nijmegenaren tentoongesteld.

De Mariënburgkapel is rond 1431 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex. De kapel heeft niet lang als zodanig dienst gedaan. Het middeleeuwse gebouw is in de loop der tijd onder andere gebruikt als kazerne, toneelzaal en katoen- en garenspinnerij. De laatste gebruiker van het gebouw waren het Archief en het projectbureau Nijmegen 2000. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een renovatie van de kapel.

Bron Gemeente Nijmegen