Marismuseum weer open op zaterdagen en zondagen!

Marishuis - Troost, kunststeen, jaren dertig
Marishuis – Troost, kunststeen, jaren dertig

Marishuis in Heumen weer geopend

Voorjaar 2022

Het Marishuis in Heumen is de heropening van het nieuwe seizoen begonnen met een bijzondere tentoonstelling. Getoond wordt het werk van Jac Maris uit de crisisjaren.

In 1923 werd de kunstenaar Jac Maris 23 jaar. Hij trouwde, zette een reclamebureau op en dacht goed aan het leven te beginnen. Een jaar later echter werd zijn bureau failliet verklaard, hij kon de huur van zijn huis in de Jacobslaan niet meer betalen en verhuisde toen van Nijmegen naar een omgebouwde boerenschuur in het dorp Heumen. De tijd zat ook tegen: tussen de twee wereldoorlogen was het crisistijd. Hoe kwam de jonge kunstenaar deze uiterst moeilijke jaren door? Op die vraag geeft het Ateliermuseum Jac Maris met deze tentoonstelling een antwoord.

Maris was een noeste werker, die niet bij de pakken neerzat. Hij ging exposeren om zijn werk te kunnen verkopen en werd daarom lid van kunstenaarsverenigingen in Nijmegen, Amsterdam en Maastricht. Als kleinzoon van de beroemde Jacob Maris van de Haagse school had hij zijn naam mee. Hij kreeg opdrachten van de kerk en van particulieren. Hij maakte een kruiswegstatie voor een kruiswegpark dat Titus Brandsma in Dokkum liet aanleggen en hij werkte voor de Nijmeegse kunsthandel Sier Uw Huis op de Berg en Dalseweg en voor kunsthandelaren elders in het land. Het museum geeft een interessant beeld van het leven van een kunstenaar in het interbellum, de jaren tussen de twee wereldoorlogen. De tentoonstelling wordt begeleid door een mooi vormgegeven catalogus (prijs 15 euro).

Meer info: www.marishuis.nl

Ateliermuseum Jac Maris
Looistraat 57
6582 BB Heumen
tel. 024 – 3580151

Agenda Nijmegen