Market Garden – De Waaloversteek, 20 sept

Nijmegen, september 2008

De Waaloversteek.
Dramatische gebeurtenissen rond bevrijding Nijmegen in september herdacht.
 
 
September dit jaar is het vierenzestig jaar geleden dat de geallieerden bij Nijmegen de Waal overstaken en de stad bevrijdden. Museum De Stratemakerstoren en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 brengen dit onder de aandacht met twee exposities en tal van excursies die door deskundige gidsen begeleid worden.
In museum De Stratemakerstoren opent op 5 september de tentoonstelling “Nijmegen Front en Vrij. Hoofdrolspeler op het wereldtoneel”. Hierin zijn objecten en foto’s te zien die nog niet eerder zijn tentoongesteld.
Sinds april is in het Bevrijdingsmuseum de expositie “Nijmegen tussen bezetting en bevrijding” te zien, over het dagelijkse leven van de Nijmeegse bevolking tussen 1940 en 1945.
Meer informatie over het programma is op de websites van beide musea te vinden of kan telefonisch worden opgevraagd.

De Operatie Market Garden start op zondag 17 september 1944. Het doel van de operatie: via aanvallen door luchtlandingstroepen de bruggen over de grote rivieren en kanalen in het bezette Nederland in handen krijgen. Zo kan het grondleger snel over de bruggen oprukken naar de Duitse industrie in het Ruhrgebied en de oorlog wellicht nog in hetzelfde jaar beëindigen.
Om een doorbraak te forceren, steken op woensdag 20 september de para’s van het U.S. 504th Parachute Infantry Regiment in 26 canvasbootjes de Waal over in het zicht van Duitse mitrailleurs achter de dijk en Duits geschut op Fort Beneden-Lent. Het Duitse geschut werd uitgeschakeld en de spoorbrug en de verkeersbrug werden daarna van twee kanten aangevallen. Zij vielen aan het einde van de middag in geallieerde handen. De verliezen onder de para’s waren hoog, maar Nijmegen was dankzij hun inzet eindelijk bevrijd!

Deze ongelooflijk moedige oversteek is de moeite van het herinneren én doorvertellen waard.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen. Op 20 september, 64 jaar na bevrijding van de stad, zal burgemeester De Graaf in het museum spreken over de bevrijding van de stad en met zijn gasten de expositie bekijken.

Locatie: museum De Stratemakerstoren
Waalkade 83 – 84
6511 XR Nijmegen
tel: 024 – 3238690
fax: 024 – 3236559
www.stratemakerstoren.nl
 
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur
Entree: volwassenen 3,90 euro
kinderen van 4 tot en met 12 jaar 2,20 euro
 
Bevrijdingsmuseum: Nijmegen tussen bezetting en bevrijding
 
Rubriek Exposities
 
Market Garden Programma 2008