Afrika Museum, Mysterieuze maskerdansen, 29 juli

Mysterieuze maskerdansen in het Afrika Museum

Berg en Dal, 19 juli 2007

Op zondag 29 juli, de tweede zondag van het African Spirits Festival vinden in het Afrika Museum in Berg en Dal spectaculaire optredens plaats. De gemaskerde en gesluierde mannen van de Nigerian Cultural Dance Group tonen de rituele dansen van de Ibo uit Zuidoost-Nigeria. Spannende taferelen met de wit gesluierde Owu, de rood gemaskerde Odunyoyo en de zwarte Okokosha die geen gezicht en geen ogen heeft.

Het African Spirits Festival maakt deel uit van de Afrikaanse zomerweken die tot en met 27 augustus in het museum plaatsvinden. Tijdens deze zomerweken vinden dagelijks Afrikaanse activiteiten plaats voor bezoekers van alle leeftijden.

Nigerian Cultural Dance Group
De Nigerian Cultural Dance Group bestaat uit 20 Nigerianen die trots zijn op hun cultuur en deze niet verloren willen laten gaan. Dit doen zij door de rituele dansen van hun volk, de Ibo uit Zuidoost-Nigeria, aan het Nederlandse publiek te tonen. Elke dans en beweging heeft een betekenis en hoort bij een speciale gelegenheid of levensfase. De gemaskerde dansers belichamen verschillende geesten. Zo staat de Witte voor het zuivere en het nieuwe, maar zodra de Zwarte komt, weet je dat alles voorbij is. De Witte en de Zwarte horen bij de oogstmaanden. In die tijd mag er geen ruzie gemaakt worden. Maak je toch ruzie, dan komt de Zwarte aan de deur om je een straf op te leggen. De Zwarte heeft veel macht. Als hij ‘regen’ zegt, dan gaat het ook regenen. Als hij zijn zwarte schild in zijn linkerhand houdt, kan hij je laten flauwvallen.
Het rode masker is heel agressief. Waar hij loopt, moet alles opzij. De koning, met grote horens en dieren op zijn hoofd, is nog machtiger dan het rode masker. Hij kan innemend zijn, maar ook meedogenloos. Aanvang: 14.00 en 15.30 uur.

Naast de optredens van de Nigerian Cultural Dance Group kunnen museumbezoekers zondag 29 juli creatief aan de slag in de workshop ……………. en ‘Beelden uit mergel’, genieten van de voorstelling ‘Afrikaanse verhalen’ of deelnemen aan een rondleiding door het binnen- en buitenmuseum.

Workshop ‘Beelden uit mergel’
Wie kent niet de bekende beelden uit Tengenenge, de gemeenschap van beeldhouwers uit Zimbabwe? In het buitenmuseum staan vele exemplaren van deze uit serpentijnsteen gehouwen, vaak mythische of abstracte figuren. Tijdens de workshop maken de deelnemers onder begeleiding van beeldhouwster Vera Verkooijen een Zimbabwebeeld van mergel. Deze steensoort is zacht en daardoor gemakkelijk te bewerken. In ca. 2,5 uur maakt u uw eigen beeld!
De workshop start met een rondleiding door de beeldentuin en uitleg over het materiaalgebruik. Vervolgens gaat u zelf aan de slag. Vera verzorgt twee workshops: van 11.30 tot 14.00 uur en van 14.15 tot 16.45 uur.
Deelname is vanaf 8 jaar en de kosten bedragen, naast de museumentree, € 2,75 per kilo voor de mergelsteen. De workshop vindt plaats op 29 juli, 5 en 12 augustus. Voor deelname kunt u zich opgeven bij het Afrika Museum: 024- 6847272 of via info@afrikamuseum.nl
U kunt zich ook aanmelden op de dag zelf. Het maximaal aantal deelnemers per workshop is 20, minimaal 10.

Neem voor meer informatie over de Afrikaanse zomerweken contact op met de Publieksdienst van het Afrika Museum, tel. 024-684 72 77 of kijk op de website www.afrikamuseum.nl  (onder het kopje Agenda).

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Tel. 024 – 684 72 72
www.afrikamuseum.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur, zaterdag, zon- en feestdagen 11.00 – 17.00 uur.