Meedoen is de Kunst versterkt amateurkunsten

Uit de eerste Gelderse cultuurmonitor in december 2022 bleek dat zo’n 45% van de Gelderlanders actief is als amateurkunstenaar. De meeste amateurkunstenaars in groepsverband doen dat uit sociale overwegingen (80%) en daarmee draagt amateurkunst stevig bij aan de sociale cohesie in Gelderland. Uit diezelfde cultuurmonitor bleek ook dat de sector onder druk staat. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om de belangstelling voor amateurkunst te voeden, de verbinding met de professionele kunsten goed te leggen en de potenties van actieve amateurkunst in het sociale domein en de zorgsector goed te benutten. Daarom is Cultuur Oost met partners een programma gestart om de sector te versterken met inspiratie, kennis, advies en innovatiebudget: Meedoen is de Kunst.

cultuur oost

Kick-off in vier regio’s

Het programma Meedoen is de Kunst start op vier plaatsen in Gelderland met het amateurkunst jaarevent. Het jaarevent is bedoeld voor amateurkunstgroepen, verenigingen en erfgoedinstellingen die zich willen ontwikkelen op het gebied van samenwerken, ondernemerschap of organisatiekracht. Maar ook makers en culturele ondernemers die met amateurs of vrijwilligers werken zijn van harte welkom. Een knallende opening wordt verzorgd door de Doe Maar Mee Band, bestaande uit bassisschoolkinderen en professionele musici van Phion en Ereprijs. Daarna gaat dagvoorzitter Kevin van den Berg in gesprek met lokale koplopers die een korte pitch houden over hun project. Kristel Casander, directeur voordekunst, vertelt over het Innovatiebudget Meedoen is de Kunst, een nieuwe laagdrempelige regeling voor amateurkunst. Tijdens de Open Space kunnen deelnemers in gesprek gaan met onder andere VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Rabo Clubsupport biedt verenigingsondersteuning en er zijn miniworkshops te volgen bij onder andere Kunstbende en Musidesk Rijnbrink. Verder kunnen deelnemers het trainingsaanbod verkennen dat Cultuur Oost met partners presenteert. Iedereen die geïnteresseerd is in het jaarevent kan zich kosteloos aanmelden voor de regio naar keuze via www.meedoenisdekunst.nl.

Locaties en data

di 28 maart 2023, 16.30-19.00 uur: Agnietenhof, Tiel
wo 29 maart 2023, 17.00-19.30 uur: Boogie Woogie, Winterswijk
do 30 maart 2023, 13.00-15.30 uur: Orpheus, Apeldoorn
ma 3 april 2023, 10.00-12.30 uur: Theaterkerk, Bemmel

Innovatiebudget Meedoen is de Kunst

Het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en crowdfundingsplatform voordekunst bieden met het Innovatiebudget Meedoen is de Kunst financiële ondersteuning voor innovatieve projecten die over meedoen én samenwerken gaan. Het innovatiebudget is er voor amateurgroepen, erfgoedinstellingen en makers die een creatief idee hebben of die willen samenwerken met het onderwijs, het sociaal domein of de professionele kunsten. Voor de ontwikkeling van deze projecten is ook intensieve begeleiding beschikbaar. Tijdens het amateurkunst jaarevent wordt verteld hoe een aanvraag voor het innovatiebudget kan worden ingediend.

Trainingen en begeleiding

Voor amateurkunstgroepen, erfgoedinstellingen en makers is gedurende het hele jaar een breed aanbod trainingen beschikbaar op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking. Ook wordt op basis van wensen en behoeften nieuw scholingsaanbod ontwikkeld én is er intensieve begeleiding voor ontwikkelvragen beschikbaar. Het aanbod wordt tijdens het amateurkunst jaarevent toegelicht.

Samenwerkende organisaties

Meedoen is de Kunst versterkt de amateurkunstsector en is een samenwerking van Cultuur Oost met Erfgoed Gelderland, Fonds voor Cultuurparticipatie, LKCA, Musidesk Rijnbrink, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank, Spectrum, voordekunst, VSBfonds en regionale en lokale partners. Zij bundelen hun krachten omdat amateurkunst belangrijk is voor zingeving, welbevinden en de ontmoeting tussen mensen.