Motigo-teller (Nedstat) vliegt eruit

3 september 2008

Motigo-teller vliegt eruit
Het begon in 1996: het Nederlandse Nedstat bood een gratis webteller aan die makkelijk te integreren was in websites. Al snel volgde een internationale expansie, en Nedstat werd Netstat. In 2005 nam Adpepper de gebruikers van de gratis-formule over en veranderde de naam in Webstats4U. Kort na de overname liep het fout: op alle websites die de teller hadden geplaatst, kregen de bezoekers popup-reclames te zien. Wie snugger was, liet het javascript-gedeelte van de tellercode weg. De popups verdwenen, de detectie van verwijzers (referrers) verdween, maar de teller bleef werken. Wat later veranderde de naam nog een keer, in Motigo. Waarom ik en vele anderen die teller lieten staan? Nogal wiedes: het was de oudste teller, dus ook de teller met de langste historiek, waarmee je de evolutie van de bezoekersaantallen over vele jaren kon volgen.

Vandaag zette Motigo een fatale stap: alle gebruikers die het javascript-gedeelte hadden verwijderd, kregen een aanmaning:

Lees het hele artikel op LVB net:  http://lvb.net/item/6539

Of zoals de Belgen het zo leuk zeggen:

Vliegt Nedstat-Motigo buiten?
Zo nu en dan verbazen wij ons over het enthousiasme waarmee flaters van formaat worden begaan. Zoals de Post die haar kantorennetwerk afschaft. Of een gratis website teller throughout the world gekend, die plots zijn gratis gebruikers buiten pest.

Ik heb het over de firma Nedstat.nl (eigenlijk niet eerlijk dat ik ze nog vernoem, maar iedereen kent die bewuste teller onder die naam) die al jaren gelden als de referentie onder de websites die gratis de statistieken van uw website bijhielden, zonder enige commerciële last.
De gratis teller was m.a.w. een soort “zetpil” waarmee de betalende versie naambekendheid kreeg en aan de man of vrouw werd gebracht.

Lees verder op Weblog Francis Devriendt : http://www.francisdevriendt.net/?itemid=723

Computers Nijmegen