Kinderen Kopen Kunst – Valkhof, 14 feb-1 mrt


Kinderen in Museum Het Valkhof
Foto: Bart Nijs 

   
Kindermuseum – Kinderen Kopen Kunst
14 februari t/m 1 maart 2009 in Pleinzaal Museum Het Valkhof
 
Het is weer zo ver! Twee weken lang, van 14 februari t/m 1 maart 2009, kunnen kinderen en jongeren van 5 tot en met 18 jaar in Museum Het Valkhof échte kunst kopen.
Een gerenommeerde galerie uit Nieuw Zeeland stelde de kunstwerken ter beschikking om kinderen de kans te geven tegen een klein prijsje kunst te kopen. Speciaal voor deze gelegenheid is de Pleinzaal omgedoopt tot Kindermuseum, waar 60 litho’s van 30 kunstenaars hangen – zónder naambordje. Ouders, opa’s en oma’s, ooms en tantes en alle andere volwassenen hebben pech: alleen kinderen van 5 tot en met 18 jaar mogen naar binnen en kiezen hun favoriete werk. Kinderen Kopen Kunst: niet als belegging, maar omdat ze het écht mooi vinden.

Een Belgisch echtpaar met een gerenommeerde galerie in Nieuw Zeeland (Muka Gallery) stelt regelmatig kunstwerken ter beschikking aan musea om kinderen de kans te geven betaalbare kunst te kopen. Eens in de paar jaar reist de tentoonstelling – ook wel MUKA Youth Print Project genoemd – langs verschillende musea in Nederland. Het project startte in 1987 en vindt ook in Nieuw-Zeeland, Australië en de VS plaats. De vorige edities ‘Kinderen Kopen Kunst’ in Museum Het Valkhof vonden plaats in 2003 en 2006.

De tentoonstelling bestaat uit 60 litho’s (steendrukken) die dertig kunstenaars speciaal voor het Kindermuseum maakten. Het beeldformaat is ongeveer 10 x 20 cm, de prijs per litho is € 38,-. Na aankoop krijgen ze een ontvangstbewijs. De werken blijven gedurende het project hangen in het Kindermuseum en worden na afloop van de tentoonstelling per post toegezonden. Er kunnen maximaal 3 litho’s per kind/jongere gekocht worden. Van elke litho is een beperkte oplage.

Voor de toegang tot het Kindermuseum is een museumticket noodzakelijk (4 t/m 16 jaar € 3,50,- ; 17 jaar en ouder € 7,-).

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, www.museumhetvalkhof.nl   Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur.