Religie & Humor verlengd – Museum Orientalis

Februari 2009
 
‘Religie & Humor, Nederland anno 2009′ en ‘Lachen joh!’ worden verlengd t/m 31 januari 2010

De belangrijkste reden voor deze verlenging is het feit dat het educatief scholenproject ‘Lachen joh!’ een schot in de roos blijkt te zijn. Kinderen van de bovenbouw basisonderwijs en van de onderbouw voortgezet onderwijs worden aan het denken gezet over de multiculturele, hedendaagse Nederlandse samenleving waarin zij opgroeien.

Daarnaast hebben een aantal cartoonisten, van wie werk te zien is op de tentoonstelling, nationale prijzen gewonnen.

Zo kreeg Tom Janssen, die met meer dan 40 cartoons vertegenwoordigd is, de Inktspotprijs 2008 en kreeg de tentoongestelde cartoon ‘Fitna’ van Ruben L. Oppenheimer een eervolle vermelding.
Tot slot kreeg Fritz Behrend postuum een eervolle vermelding. Ook van hem is werk te zien.

* Vanaf zondag 15 februari is er tevens elke zondagochtend om 11.00 uur een gratis rondleiding.

Religie & Humor
De tentoonstelling Religie & Humor gaat over de relatie tussen humor en religie in Nederland heden ten dage. Het verschil tussen zelfspot en spot met anderen in de verschillende religies komt aan bod en de vooroordelen, clichés en taboes binnen een religie en naar andere religies in relatie tot humor en spot worden behandeld. De bezoeker wordt bewust gemaakt van de verschillende aspecten van humor in verband met religie.
Met deze expositie wil Museumpark Orientalis via nieuwe invalshoeken een bijdrage leveren aan het hedendaagse maatschappelijke debat in Nederland.

Lachen joh!
Bij de tentoonstelling Religie & Humor is in samenwerking met EDU-ART een onderwijsprogramma ontwikkeld speciaal voor het voortgezet onderwijs: Lachen joh!.
Leerlingen gaan in groepjes op pad langs diverse locaties van de tentoonstelling, gecombineerd met enkele vaste presentaties in het museum. Aan de hand van een opdrachtvel worden leerlingen geprikkeld en uitgedaagd om hun mening te vormen over actuele vraagstukken rondom religie en humor. Zelfreflectie en discussie met elkaar spelen daarbij een belangrijke rol.

LET OP: De tentoostelling is tijdelijk gesloten van 16 t/m 20 maart 2009 wegens verbouwing.

Alle informatie over de activiteiten die Museumpark Orientalis in het kader van Religie & Humor organiseert, vindt u op onze website www.museumparkorientalis.nl

Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Tel. 024-3823110
www.museumparkorientalis.nl

Openingstijden
Dinsdag tot met zondag
10.00 – 17.00 uur
Nieuwjaarsdag
12.00 – 17.00 uur
Maandag gesloten

Toegangsprijzen
Volwassenen € 10,00
Kinderen tot en met 12 jaar € 5,00