Muurschilderingen laten de 'Vrede van Nijmegen' zien

In de 17e eeuw waren er allerlei oorlogen in Europa en 1672 staat zelfs bekend als een rampjaar voor Nederland waarbij ook Nijmegen werd belegerd.

Zes jaar later wilden de strijdende partijen vrede sluiten. Maar ze konden ze niet eens worden over een neutrale plek om de onderhandelingen te voeren. Zowel Frankrijk als Duitsland vielen af en uiteindelijk viel de keuze op Nijmegen. En daarvoor verbleven er twee lang allerlei gezanten en ambassadeurs in de meeste sjieke huizen in de Waalstad.

Van de elf verdragen die werden getekend bij de Vrede van Nijmegen was die tussen Nederland en Frankrijk het belangrijkste voor ons. Dat verdrag werd op 10 augustus 1678 getekend in een huis op de plek waar tegenwoordig de Marikenstraat ligt.

Wijnfontein

Kunstenaars Vincent William (Combolution) en Rosalie de Graaf (RoosArt) hebben op de muren van het Kerkegasje dat uitkijkt op die Marikenstraat afbeeldingen gemaakt van de onderhandelingen destijds. De streetart is gebaseerd op portretten die in museum het Valkhof hangen.

Maar naast de officiële portretten zijn er ook afbeeldingen van de manier waarop hoogwaardigheidsbekleders elkaar destijds wilden beconcurreren met pracht en praal. Zoals de Duitse gezant van de keizer die in Nijmegen wilde vieren dat de troonopvolger was geboren. Hij liet op de Grote Markt een wijnfontein aanleggen waarbij mensen gratis hun glas konden vullen en hij strooide met goudstukken.

Ook de Vrede van Nijmegen penning ontbreekt natuurlijk niet. Met daarop de drie vrouwen die (van links naar rechts) staan voor vrede, vrijheid en wijsheid.

Zie ook: Muurschilderingen laten geschiedenis Nijmegen herleven