Nijmeegs Energie Convenant – Nieuws

Nijmegen, 6 juli 2009

Twee nieuwe deelnemers Nijmeegs Energie Convenant

De Nijmeegse bedrijven Binnenlandse Container Terminal Nederland (BCTN) en Alewijnse zetten op 8 juli hun handtekening onder het Nijmeegs Energieconvenant (NEC). Daarmee spreken ze af dat ze jaarlijks minimaal drie procent energie, en daarmee CO2, gaan besparen. Het NEC telt daarmee 16 deelnemers.

Het Nijmeegs Energie Convenant is een samenwerkingsverband van vooraanstaande Nijmeegse bedrijven en instellingen. De deelnemers aan het NEC spraken bij de oprichting van het convenant in maart 2008 af om jaarlijks drie procent minder broeikasgassen uit te stoten. Gedachte achter het convenant is dat de wereldwijde klimaatverandering alleen door een mondiale inspanning kan worden opgelost. Nijmegen is voor ongeveer ééntienduizendste verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot in de wereld en heeft dus ook een taak dat aandeel terug te brengen. Landelijk wil de overheid komen tot twee procent energiebesparing per jaar. De gemeente Nijmegen en de deelnemers aan het NEC zijn ambitieuzer en stelden hun ambitie op drie procent.

Na het maken van een ecologische footprint en het doorrekenen van de energiebesparingskansen kwamen de huidige veertien Nijmeegse koplopers tot een nog grotere ambitie. In 2010 stoten ze gezamenlijk bijna 30 procent minder CO2 uit dan in 2007. De helft van de huidige 14 bedrijven en instellingen besparen meer dan negen procent in drie jaar, de andere zeven verwachten in 2010 op negen procent uit te komen. Ook de gemeente Nijmegen verwacht per jaar drie procent energie te besparen en komt uit op negen. Mede-initiatiefnemer Royal Haskoning komt tot 21 procent en Electrabel zelfs tot 36 procent over drie jaar. Gezamenlijk besparen de 14 deelnemers 1.205.886 ton CO2. Uitgaande van vijf ton CO2 uitstoot per huishouden aan gas en electra is dat gelijk aan het energieverbruik van zo’n 240.000 woningen, ruim driemaal het aantal Nijmeegse woningen.

Deelnemende bedrijven en organisaties
De deelnemers aan het NEC tot nu toe zijn: ARN, DAR, Dura Vermeer, Electrabel, gemeente Nijmegen, Hogeschool Arnhem Nijmegen, N.E.C. BV, NXP Semiconductors, Radboud Universiteit, Royal Haskoning, Smit Draad, Synthon BV, Talis en UMC St Radboud.

Bron Gemeente Nijmegen
    
ooooo
 
Nijmegen, 28 oktober 2008
 
Nijmeegse bedrijven presenteren hun footprint en klimaatambitie
 
Hoeveel CO2 kunnen de grote Nijmeegse bedrijven en instellingen besparen? Op maandag 3 november presenteren de veertien deelnemers van het Nijmeegs Energie Convenant (NEC) hun reductieplannen voor energie en broeikasgassen. Ze berekenden elk hun eigen CO2 footprint en geven hun besparingsverwachtingen aan voor de komende drie jaar. De totale ‘berg’ aan te besparen kilo’s CO2 wordt tijdens de bijeenkomst overhandigd aan gedeputeerde Klimaat en Milieu Annelies van der Kolk door de initiatiefnemers van het convenant: wethouder Jan van der Meer namens de gemeente Nijmegen en Herman Klein Entink namens Royal Haskoning

De bedrijven en instellingen van het Nijmeegs Energie Convenant (NEC), spraken op 13 maart 2008 af dat ze tot 2010 jaarlijks gezamenlijk zeker drie procent minder CO2 en andere broeikasgassen willen uitstoten. Daarmee dragen ze bij aan de drie procent energiebesparing die de gemeente Nijmegen nastreeft. Bij de presentatie van hun ecologische footprint zal blijken dat veel bedrijven de ambitie hebben om nog een stuk verder te gaan en dat ze van Nijmegen een stad willen maken die op kop loopt als het om energiebesparing gaat.
Tijdens de bijeenkomst verwelkomt het NEC een nieuwe deelnemer: Electrabel. Verder zijn er presentaties van het UMCN st Radboud over het maken van een footprint en van NXP over een interessant voorbeeldproject: Drinkwatervoorverwarming met restwarmte.

Locatie
Gebouw FiftyTwoDegrees, Jonkerbosplein 52, 6534 AB Nijmegen. De bijeenkomst start om 16.00.

Deelnemende bedrijven en organisaties
Het initiatief tot het Nijmeegs Energie Convenant (NEC) is van Royal Haskoning en de gemeente Nijmegen. Gezamenlijk benaderden ze een groot aantal gezichtsbepalende Nijmeegse bedrijven en organisaties. De deelnemers aan het NEC zijn: ARN, DAR, Dura Vermeer, Electrabel, Hogeschool Arnhem Nijmegen, N.E.C. BV, NXP Semiconductors, Radboud Universiteit, Royal Haskoning, Smit Draad, Synthon BV, Talis en UMC St. Radboud. De gemeente Nijmegen en Royal Haskoning zijn uiteraard ook zelf actief deelnemer aan het convenant.

Het Nijmeegs Energie Convenant (NEC)
Gedachte achter het convenant is dat de wereldwijde klimaatverandering alleen door een mondiale inspanning kan worden opgelost. Nijmegen is voor ongeveer ééntienduizendste verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot in de wereld en heeft dus ook een taak dat aandeel terug te brengen. Landelijk wil de overheid komen tot twee procent energiebesparing per jaar. De gemeente Nijmegen en de deelnemers aan het NEC zijn ambitieuzer en stelden hun ambitie op minimaal drie procent.
In het convenant spraken de deelnemers af elk een nulmeting te maken van hun situatie. Jaarlijks brengen zij verslag uit van de resultaten. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op de reductie van broeikasgassen, de inkoop van duurzame energie en de uitwisseling van kennis en ervaringen.
Als een bedrijf haar eigen doelstelling niet haalt, kan het dit compenseren met bijvoorbeeld investeringen in regionaal cultuurlandschap of in duurzame energie.

Bron Gemeente Nijmegen
 
ooooo
 
Nijmegen, 13 maart 2008

Nijmeegse bedrijven en organisaties
ondertekenen energieconvenant NEC

Op 13 maart 2008 zetten 13 toonaangevende Nijmeegse bedrijven en instellingen hun handtekening onder het Nijmeegs Energie Convenant (NEC). Hiermee geven zij aan dat zij van Nijmegen een stad willen maken die op kop loopt als het om energiebesparing gaat. De Nijmeegse bedrijven en instellingen streven ernaar om jaarlijks gezamenlijk zeker drie procent minder broeikasgassen uit te stoten of energie te besparen. De ondertekening is in de Trêveszaal van het stadhuis om 15.00 uur.

Landelijk wil de overheid komen tot twee procent energiebesparing per jaar. De gemeente Nijmegen en de deelnemers aan het NEC zijn ambitieuzer en stellen hun ambitie op drie procent. In het NEC zullen de Nijmeegse bedrijven en organisaties een team vormen van koplopers. Het wordt een soort eredivisie die de ambities nog een tandje hoger zet.
De bedrijven en instellingen die deelnemen aan het NEC zijn:
ARN, DAR, Dura Vermeer, Hogeschool Arnhem Nijmegen, N.E.C. BV, NXP Semiconductors, Radboud Universiteit, Royal Haskoning, Smit Draad, Synthon BV, Talis en UMC St. Radboud.

Het initiatief tot het Nijmeegs Energie Convenant (NEC) kwam afgelopen oktober van Royal Haskoning en de gemeente Nijmegen. Gezamenlijk benaderden ze een groot aantal gezichtsbepalende Nijmeegse bedrijven en organisaties om energiebesparing in Nijmegen op de kaart te zetten. De reacties waren enthousiast en tijdens de startbijeenkomst op 22 november zijn de stappen om tot vermindering van uitstoot van broeikasgassen en energiebesparing te komen concreet gemaakt.

Gedachte achter het convenant is dat de wereldwijde klimaatverandering alleen door een mondiale inspanning kan worden opgelost. Nijmegen is voor ongeveer ééntienduizendste verantwoordelijk voor de totale mondiale CO2-uitstoot en heeft dus ook een taak dat aandeel terug te brengen. Deze taak biedt uitdagingen en kansen. Bedrijven die open staan voor innovatie en samenwerking kunnen zowel economische als maatschappelijke winst behalen als ze serieus werk maken van energiebesparing. Door de gehele bedrijfsvoering hierbij te betrekken ontstaan naast besparingen op energieverbruik ook vaak verbeteringen ten aanzien van grondstofverbruik, doorlooptijden en afvalstromen.

In het convenant spreken de deelnemers af elk een nulmeting te maken van hun eigen broeikasgasemissies, eigen reductiedoelstellingen vast te stellen en jaarlijks verslag uit te brengen van de resultaten. Elk jaar komt er een uitvoeringsprogramma waarin de gezamenlijke doelen en projecten staan en wie wat uitvoert. De gezamenlijke projecten hebben bijvoorbeeld betrekking op de reductie van broeikasgassen, de inkoop van duurzame energie en de uitwisseling van kennis en ervaringen.
Gezamenlijk willen de deelnemers voor de duur van het convenant een vermindering van de broeikasgassen of het energieverbruik bereiken van minstens drie procent per jaar. Als een bedrijf haar eigen doelstelling niet haalt, kan het dit compenseren met bijvoorbeeld investeringen in regionaal cultuurlandschap of in duurzame energie.

De gemeente Nijmegen en Royal Haskoning vormen de kern van een projectgroep die de bedrijven met raad en daad terzijde gaat staan. De instellingen en bedrijven zijn geselecteerd op onder andere omvang en diversiteit. Als na verloop van tijd andere bedrijven en instellingen mee willen doen kan dat. De gemeente Nijmegen en Royal Haskoning zijn uiteraard ook zelf actief deelnemer aan het convenant.
Inmiddels is voor drie deelnemende bedrijven de totale emissie aan broeikasgassen bepaald. Bij een jaarlijks reductie van drie procent gedurende de komende drie jaar bereikt deze groep al een totale reductie van 140.000 ton CO2. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2 uitstoot voor het gasverbruik van 49.000 woningen. Ter vergelijking: in Nijmegen zijn in totaal 69.000 woningen geregistreerd.

Bron Gemeente Nijmegen
 
 
Rubriek Milieu / Business