Nijmeegs Wintertuinfestival viert uitgesproken verhalen

Op tweede paasdag 10 april is het tijd voor het Wintertuinfestival, hét jaarlijkse literatuurfestival in Doornroosje Nijmegen. Het festival viert uitgesproken verhalen in iedere vorm. Het thema van deze editie luidt Je bevond je hier en staat in het teken van plaats- en tijdsbepaling. Samen met festivalbezoekers wordt dit thema onderzocht in voordrachten, interviews en (muzikale) performances met onder meer Adriaan van Dis, Marjolijn van Heemstra, Ellen Deckwitz, Asha Karami, Clarice Gargard én nog veel meer gevestigd en aanstormend talent.

wintertuinfestival
© Studio Schulte Schultz

Het uitgebreide programma toont de veelzijdigheid van literatuur: van klassieke voordrachten en spoken word tot experimentele performances, muziek en luistervertellingen.

Schuif aan bij gesprekken met onder meer Adriaan van Dis, Clarice Gargard, Marjolijn van Heemstra, Gijs Wilbrink en Nikki Dekker. Onderzoek queer taalgebruik, bekijk poëtische films of maak kennis met schrijvers uit Slovenië, Italië en Tsjechië. Denk samen met Joost Oomen, Dean Bowen en andere makers mee over de vraag ‘wat maakt literatuur tot literatuur?’ of luister naar de muzikaal-literaire crossovers die gecreëerd zijn voor de programma’s Poetracks en Talkpoeder. Er zijn performances van Lisa Weeda, Ellen Deckwitz, Asha Karami en talloze andere aanstormende en gevestigde schrijvers: met meer dan dertig programma’s is er voor ieder wat wils. Het volledige programma vind je op wintertuinfestival.nl.

Literair voorprogramma

Ongeduldig? Geen probleem: Wintertuin warmt het publiek alvast op met een literair voorprogramma, dat onder meer bestaat uit een leesclub, filmvertoning, schrijf- en vertaalworkshops én een campuscollege met de Volkskrant-beeldcolumnist Jip van den Toorn. Daarnaast lees je vanaf 21 maart poëzie in de buitenlucht van onder meer voormalig stadsdichter Wout Waanders op vijftien plekken in de Nijmeegse binnenstad. Verder publiceert Wintertuins online podium Notulen van het Onzichtbare in de aanloop naar het festival allerhande teksten en podcasts rondom het thema.

Je bevond je hier

Het thema van deze editie van het Wintertuinfestival is Je bevond je hier. Aan de hand van fictie wordt er vormgegeven aan dat wat we achterlaten en waar we heen (kunnen) gaan. In verdiepende en performatieve programma’s wordt er gereflecteerd op onder meer klimaat(verandering), stemgeving aan niet-menselijke entiteiten, rituelen, identiteit en interculturaliteit.

Meer informatie over het volledige programma en de kaartverkoop vind je op wintertuinfestival.nl.

Facts & figures

Wintertuinfestival

Locatie: Doornroosje, Stationsplein 11, 6512 AB Nijmegen

Datum: 10 april 2023

Tijd: 15.00 – 22.00 uur

Tickets: €17,50 (regulier) / €12,50 (krap bij kas

Programma & kaartverkoop: wintertuinfestival.nl