Nijmegen centrum aantrekkelijker voor fietsers

12 februari 2008

D66: Nijmeegse binnenstad veel aantrekkelijker voor fietsers

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 13 februari dient D66 Nijmegen een voorstel in om de binnenstad van Nijmegen een stuk fietsvriendelijker te maken. Zo willen de sociaal-liberalen dat er in verschillende ringstraten tweerichtingsverkeer komt voor fietsers. Ook moeten verschillende straten voor fietsers worden opengesteld. Tot slot wil D66 Nijmegen dat voor fietsers en voetgangers duidelijk wordt waar wel en waar niet gefietst mag worden zodat onderlinge irritatie vermindert.

De democraten vinden dat de fietstoegankelijkheid van de Nijmeegse binnenstad nu nog sterk te wensen overlaat. Jeroen Bijl van D66 Nijmegen: ‘Fietsroutes in het centrum zijn onduidelijk en dat leidt tot irritatie tussen voetgangers en fietsers, bijvoorbeeld in de Molenstraat en de Ziekerstraat’.  

In het voorstel wordt het college ook opgeroepen om in de Stikke Hezelstraat, de Lange Hezelstraat en de Houtstraat fietsverkeer mogelijk te maken. Jeroen Bijl: ‘Veel fietsers gebruiken die straten nu toch al, ondanks dat het officieel niet mag. Het is nu nog een ontbrekende schakel om van west naar oost te gaan of andersom en die straten zijn breed genoeg voor zowel voetgangers als fietsers’. Buiten winkeltijden mag ook in de Broerstraat worden gefietst, zo luidt het voorstel.

D66 Nijmegen heeft in het voorstel ten slotte ook het eerdere idee van de Fietsersbond overgenomen om fietsverkeer in twee richtingen toe te staan in de Eerste en Tweede Walstraat, de Van Welderenstraat en de In de Betouwstraat. Daarvoor zouden wel parkeerplaatsen moeten verdwijnen aan één kant van die straten. Jeroen Bijl van D66 Nijmegen: ‘Dat is prima mogelijk zodra de parkeergarage onder de Van Schaeck Mathonsingel klaar is. Dan is er extra parkeercapaciteit beschikbaar en kunnen er best wat parkeerplekken in de ringstraten weg’. Het voorstel draagt volgens de sociaal-liberalen niet alleen bij aan betere fietsroutes in het centrum maar ook aan een aantrekkelijker straatbeeld in de ringstraten. Jeroen Bijl: ‘Winkeliers kunnen daar van profiteren’.

Bron:: D66 Nijmegen