Nijmeegse boomprojecten in de prijzen

Nijmegen, 22 juni 2007

Twee Nijmeegse nieuwbouwprojecten waar monumentale bomen op een goede manier zijn ingepast, zijn in de prijzen gevallen in een competitie van de Nederlandse Bomenstichting. Het gaat om de twee monumentale paardenkastanjes aan de Raadhuishof bij het stadhuis, en een beuk en lindeboom op het binnenterrein van een appartementencomplex aan de Dommer van Poldersveldtweg.

In 2006 heeft de Bomenstichting een oproep gedaan om voorbeelden in te sturen van bouw- of infrastructurele projecten waar bomen op een goede manier zijn ingepast. Het gaat hierbij om volwassen bomen met een monumentale waarde of bijzondere beeldkwaliteit. De tien projecten die door een deskundige jury als meest inspirerend werden beoordeeld, zijn gisteren bekend gemaakt op een symposium van de Bomenstichting.

Twee van de tien winnende projecten bevinden zich in Nijmegen. De twee monumentale paardenkastanjes aan de Raadhuishof in de Marikenstraat zijn bij vrijwel elke Nijmegenaar bekend, en zijn een project van de gemeente Nijmegen. Het is volgens de jury een geslaagd voorbeeld van inpassing van monumentale bomen in een nieuwe stedelijke omgeving. Het behoud van de kastanjes was een zeer gecompliceerd project. Niet alleen vanwege de kwetsbaarheid van de bomen voor de bouwwerkzaamheden, maar ook vanwege de nieuwe niveauverschillen in de Marikenstraat. De jury roemt hier ‘de duidelijke keuze van het behoud van de bomen in plaats van duur winkeloppervlak. Het is een complexe inpassing waarbij de bomen voldoende ruimte hebben gekregen. Een duidelijk voorbeeld voor ontwerpers’.

Het tweede project uit Nijmegen is van de hand van projectontwikkelaar Giesbers uit Wijchen; het project Beukenhof aan de Dommer van Poldersveldtweg. Hier staan een bruine beuk en een Hollandse linde, ingepast in een binnenterrein van een bijzonder appartementencomplex. Ook hier is de jury lovend: ‘de wisselwerking tussen het gebouw en de bomen oogt als een vanzelfsprekendheid’.
 
Bron: Gemeente Nijmegen