30 januari 2008
In het najaar van 2007 heeft de fractie van GroenLinks opgroepen om het aantal borrels na afloop van de Nijmeegse gemeenteraad te verminderen. Vanaf februari van dit jaar wordt het borrelen inderdaad beperkt tot 10 keer per jaar.
Sinds de invoering van de politieke avond in 2006 wordt na afloop van iedere vergadering in de kelder van het stadhuis in besloten kring een borrel gedronken. In eerste instantie was dit ingevoerd om een informeel terugkoppelingsmoment met de burger te hebben. In de praktijk bleek het niet zo te werken en al gauw werd de borrel een besloten gelegenheid. Naar aanleiding van het voorstel van GroenLinks is er eens goed gesproken over de borrel zoals die functioneerde en het nut daarvan. De raad was het er over eens dat de huidige opzet niet voldeed, maar hechtte er aan de borrel wel op enige manier in stand te houden. Besloten is om het aantal aanzienlijk te beperken, namelijk 1 keer per maand. GroenLinks kan zich vinden in deze uitkomst.
Het borrelen kostte de stad veel geld, met name personeelskosten. Cateringpersoneel en de mensen van de beveiliging moesten langer doorwerken. Door minder vaak te borrelen bespaart de gemeente Nijmegen 8.000 euro. GroenLinks hoopt dat op de avonden dat er niet geborreld wordt in het stadhuis, de gemeenteraad de kroegen in de stad meer bezoekt. "We hopen dat dit het contact van de politiek met de burger nog meer ten goede komt," aldus initiatiefnemer Miesjel Spruit.
Bron: GroenLinks Nijmegen