Nijmeegse senioren exposeren kunstwerken van gevonden materialen in De Toermalijn

Cursisten van ‘Kunst voor het oprapen’ door Lotte de Schouwer tonen vanaf 6 juni hun creaties

Mandala’s van bloemen en schelpen, vogels van drijfhout en mozaïeken van oude, kapotte borden en kopjes. Op 6 juni opent in de Toermalijn de tentoonstelling ‘Kunst voor het oprapen’ met kunstwerken die zes Nijmeegse senioren maakten tijdens een cursus door kunstenaar Lotte de Schouwer. Alle kunstwerken bestaan uit op straat gevonden voorwerpen, schuurvondsten of materialen die op de Waaloevers zijn gejut.

Kunst voor het oprapen de toermalijn

Verbeelding bij vondsten

De 87-jarige Lucytoont tijdens de expositie ‘Delfts Blauw’, een mozaïekwerk met stukjes blauw aardewerk en porselein, maar ook een knikker, een parfummonster en delen van een oude pijp. Voor haar andere kunstwerk raakte ze geïnspireerd door een aantal stukken hout. “Daarin zag ik vissen, dus ik heb een werk gemaakt met een paling en een eigenwijze vis die bij de rest vandaan zwemt”, vertelt ze. De voormalig coupeuse heeft genoten van de creatieve workshops de afgelopen weken. “Als ik eenmaal bezig ben, denk ik nergens anders meer aan”, zegt ze. “Ik had er heel veel plezier aan om mijn eigen ideeën uit te werken.”

Creativiteit ontdekken

‘Kunst voor het oprapen’ is een initiatief van Club Goud, een sociale onderneming die zich inzet om senioren een fijne oude dag te bieden door mensen samen te brengen en het sociale netwerk van ouderen groter en sterker te maken. De cursus biedt senioren de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier hun creatieve talent te ontwikkelen. “Het is soort reis die we met alle deelnemers samen maken”, licht Lotte de Schouwer toe. “Daarin worden ze verrast door zichzelf, door de ander en door de materialen.”

Kunst met een verhaal
“Met de cursus wil ik mensen laten inzien dat je van alles kunst kunt maken, ook van dingen die je op straat of in een rommella vindt”, vertelt de cursusdocent en kunstenaar. “De werken die de deelnemers hier maken hebben zoveel meer waarde dan een foto die je bij Ikea op de posterafdeling koopt. Ze hebben echt een verhaal. Ik geniet ervan als mensen helemaal opgaan in hun creativiteit en zichzelf verbazen met het resultaat. Dat vind ik ook leuk aan de expo, iedereen moet een titel bedenken voor de werken die ze exposeren. Dan denken ze nog eens na over wat ze hebben gemaakt en dan komen ze er zelf ook achter dat ze een verhaal hebben verteld.”

De tentoonstelling van ‘Kunst voor het oprapen’ opent op dinsdag 6 juni om 12:30 uur, gelijktijdig met het opleverfeestje in de Jadestraat door Talis en Bindkracht10. Buurtbewoners vieren dit met ijsjes, spellen en een rondgang langs de kunstwerken. Na de opening zijn de werken nog twee weken te zien in de Toermalijn.

Expositie ‘Kunst voor het oprapen’

Dinsdag 6 tot dinsdag 20 juni

Opening op 6 juni om 12:30 uur

Ontmoetingscentrum De Toermalijn

Jadestraat 116, 6534 VZ Nijmegen